Laserilla päästiin uuteen tiedonsiirron ennätykseen

Kirjoittaja Manu Pitkänen, | Kommentteja (5)

Laserilla päästiin uuteen tiedonsiirron ennätykseen
Karlsruhe Institute of Technologyn tutkijat ovat onnistuneet vastajulkaistun tutkimuksen mukaan siirtämään tietoa 28 terabitin sekuntinopeudella (3,5 TB/s). BBC:n mukaan tällä nopeudella voitaisiin siirtää Yhdysvaltain kongressin kirjaston kaikki tieto alle kymmenessä sekunnissa toiseen paikkaan.

Mainittu 28 terabitin eli 3,5 teratavun sekuntinopeus saavutettiin laserin avulla. Vielä viime vuonna samainen tutkimusryhmä onnistui siirtämään tietoa paikasta toiseen yhden laserin avulla "vain" kymmenen terabittiä sekunnissa. Lähes kolminkertainen parannus edelliseen tulokseen saavutettiin tutkijoiden mukaan "nopeiden" Fourier-muunnosten avulla.

Käytännössä tutkijat lähettivät laserilla 50 kilometriä pitkää valokuitua pitkin sellaista valoa, joka sisälsi noin 300 eri aallonpituutta. Vastaanottopuolella oli vuorostaan "nopeisiin" Fourier-muunnoksiin perustuva vastaanotin, joka erottelee eri aallonpituuksilla kulkevat signaalit toisistaan aikaeron avulla.


Tutkijoiden mukaan jo aiemmin on kyllä päästy vieläkin korkeampiin sadan terabitin siirtonopeuksiin. Tällaisessa koejärjestelyssä tosin on käytetty 370 laseria, joten sen käyttö on hyvin kallista. 28 Tb:n nopeus saavutettiin vain yhden laserin avulla. Lisäksi vastaanottimessa käytetty teknologia voidaan helposti toteuttaa piisirulla, joten tekniikan kaupallinen hyödyntäminen on mahdollista vaikka heti.

(Uutisen kuva ei liity tutkimukseen)

Hardware.fi päivän diilit sähköpostiisi!

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme ja saat aina tiedon, kun löydämme jonkin huikean tarjouksen nettiä selatessamme:

5 kommenttia

Thor1993
Thor1993
Huhhuh.. Kyllähän tollasella netillä warettas :D
KalikoJak
KalikoJak
Originally posted by Thor1993:
Huhhuh.. Kyllähän tollasella netillä warettas :D
Nojoo :P tällasia ladunavaajia tarvittais kyllä enemmänkin...

Asus P8Z77-V LX2, i5-3570K, Corator DS, Asus HD7870, 8GB 1600 Mhz DDR3, 120GB Agility 3 + F3 1TB, SAGA II 500W, NZXT Hades, 24" Full HD.

Jugix
Jugix
Miksi tuo nopea fourier muunnos on osittain lainausmerkeissä? Vai eikö toimittaja tiedä matematiikasta sen vertaa että Fast Fourier Transfor (FFT) on ihan oikea algoritmi joka on suomeksi nopea fourier muunnos? Nopea fourier muunnos on tehokas menetelmä diskreetin fourier muunnoksen laskemiseen.

Ei siis "nopea" fourier muunnos.
LordPepsi
LordPepsi
Tälläsellä tekniikalla olisi kovin helppo päivittää runkojen nopeuksiakin olettaen ettei itse kuitua tarttee päivittää.. Ja siitä sitten nopeet, vaikka gigaset letkut asiakkaille.. Nopeutta riittäs todella monelle :)

Tulevaisuudessahan se sitten selviää..

Asus Rampage 3 Xtreme|Core i7 930 @ 4 GHz + NH-D14|GTX 460 Hawk SLi|6Gigs 1600MHz DDR3|60Gig Corsair SSD| Mozard TX Kotelo

Anonymous User
Anonymous User
YouÂ’re on top of the game. Tnakhs for sharing.

Kommentoi uutista

Uusimmat viestit keskustelualueillamme

Keskustelu Viestejä Keskustelualue
Win11 upgrade-päivitys vai uusi kone? 7 Uutta tietokonetta ostamassa
Biisiketju 4928 Vapaata keskustelua
Win10 Youtube sovellus 6 Ajuri- ja softaongelmat
hot spot ongelma pc:n kanssa 1 PC:n rautaan liittyvä keskustelu
Vaari päivittää 19 PC:n rautaan liittyvä keskustelu
YLE Areena ongelma 51 Televisiot
FinVip Auki 6 Yleistä keskustelua P2P-ohjelmista
Kuitupurkki + wifi 2 Laajakaistaliittymät
Kuvankäsittelyohjelmat 2 Vapaata keskustelua
Malwarebytes Antimalware 13 Virukset ja haittaohjelmat
Näytä lisää viestejä