AfterDawn logo

ARM: Intelin tie mobiilimarkkinoille on raskas

Teemu Laitila Teemu Laitila

Mobiililaitteiden noustessa yhä suurempaan rooliin tietotekniikan päivittäiskäytössä myös Intelin ja Microsoftin x86-arkkitehtuuriin ja Windows-käyttöjärjestelmään perustuva niin kutsuttu Wintel-liitto alkaa rakoilla. Kolmanneksi pyöräksi pitkään suhteeseen on ilmaantunut ARM, joka hallitsee 95 prosenttia puhelinten ja älypuhelinten markkinoista. Microsoft on jo tekemässä oman Windows-versionsa (tai versioita) ARM-pohjaisille alustoille ja Intel mielii itselleen osaa mobiiliprosessoreiden markkinoista.

Intelin aiemmat kommentit tulevien ARM-prosessoreilla pyörivien Windows 8 -versioiden yhteensopivuusongelmista kirvoittivat Microsoftin kiistämään Intelin lausunnot "epätosina ja harhaanjohtavina". Intelin mukaan x86-prosessorit ovat ainut keino säilyttää yhteensopivuus Windowsin tulevien ja nykyisten versioiden kanssa.


ARM:n mobiilistrategiasta vastaavan johtajan James Brucen mukaan Intelillä on kuitenkin edessään mäkinen tie matkalla mobiiliprosessoribisnekseen. Brucen mukaan mobiilimarkkinat ovat huomattavasti monimutkaisempi kokonaisuus kuin Intelin hallitsema työpöytäprosessorien valmistus ja suunnittelu.

Intelin odotetaan julkaisevan ominaisuuksiltaan kilpailukykyisen x86-arkkitehtuuriin perustuvan mobiiliprosessorin seuraavan 12 - 18 kuukauden aikana. ARM:n Bruce kuitenkin uskoo, että mobiilimarkkinoilla ei riitä pelkästään tekniikaltaan kilpailukykyinen prosessori.

Mobiilimarkkinoilla Inteliä on vastassa prosessoreita suunnittelevan ja lisensoivan ARM:n lisäksi myös koko ARM-prosessoreita valmistava joukkio, johon kuuluu jättiläisiä kuten Apple, Samsung, Nvidia ja Qualcomm.

"Avainasemassa on se tosiasia, että mobiilimarkkinat eivät ole yksi monoliittinen kokonaisuus jossa yksi tuote sopii kaikkiin tarpeisiin", Bruce selittää. "ARM:n yhteistyökumppanit rakentavat suuren määrän erilaisia prosessoreita eri käyttötarkoituksiin ja hintaluokkiin".

Tehokkaan mutta virtapihin prosessorin lisäksi mobiilitekniikkaan kuuluu kokonaisen älypuhelimen tekniikka yhdellä sirulla. Laitevalmistajat tarvitsevat ratkaisun, joka tarjoaa prosessorin, näytönohjaimen, muistit, piirit videon pakkaukseen ja purkuun sekä 3G- ja 4G-radiot, minkä toimittaminen tulee olemaan Intelille hankalaa, Bruce arvioi.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT