ARM: Intelin tie mobiilimarkkinoille on raskas

Kirjoittaja Teemu Laitila,

ARM: Intelin tie mobiilimarkkinoille on raskas
Mobiililaitteiden noustessa yhä suurempaan rooliin tietotekniikan päivittäiskäytössä myös Intelin ja Microsoftin x86-arkkitehtuuriin ja Windows-käyttöjärjestelmään perustuva niin kutsuttu Wintel-liitto alkaa rakoilla. Kolmanneksi pyöräksi pitkään suhteeseen on ilmaantunut ARM, joka hallitsee 95 prosenttia puhelinten ja älypuhelinten markkinoista. Microsoft on jo tekemässä oman Windows-versionsa (tai versioita) ARM-pohjaisille alustoille ja Intel mielii itselleen osaa mobiiliprosessoreiden markkinoista.

Intelin aiemmat kommentit tulevien ARM-prosessoreilla pyörivien Windows 8 -versioiden yhteensopivuusongelmista kirvoittivat Microsoftin kiistämään Intelin lausunnot "epätosina ja harhaanjohtavina". Intelin mukaan x86-prosessorit ovat ainut keino säilyttää yhteensopivuus Windowsin tulevien ja nykyisten versioiden kanssa.


ARM:n mobiilistrategiasta vastaavan johtajan James Brucen mukaan Intelillä on kuitenkin edessään mäkinen tie matkalla mobiiliprosessoribisnekseen. Brucen mukaan mobiilimarkkinat ovat huomattavasti monimutkaisempi kokonaisuus kuin Intelin hallitsema työpöytäprosessorien valmistus ja suunnittelu.

Intelin odotetaan julkaisevan ominaisuuksiltaan kilpailukykyisen x86-arkkitehtuuriin perustuvan mobiiliprosessorin seuraavan 12 - 18 kuukauden aikana. ARM:n Bruce kuitenkin uskoo, että mobiilimarkkinoilla ei riitä pelkästään tekniikaltaan kilpailukykyinen prosessori.

Mobiilimarkkinoilla Inteliä on vastassa prosessoreita suunnittelevan ja lisensoivan ARM:n lisäksi myös koko ARM-prosessoreita valmistava joukkio, johon kuuluu jättiläisiä kuten Apple, Samsung, Nvidia ja Qualcomm.

"Avainasemassa on se tosiasia, että mobiilimarkkinat eivät ole yksi monoliittinen kokonaisuus jossa yksi tuote sopii kaikkiin tarpeisiin", Bruce selittää. "ARM:n yhteistyökumppanit rakentavat suuren määrän erilaisia prosessoreita eri käyttötarkoituksiin ja hintaluokkiin".

Tehokkaan mutta virtapihin prosessorin lisäksi mobiilitekniikkaan kuuluu kokonaisen älypuhelimen tekniikka yhdellä sirulla. Laitevalmistajat tarvitsevat ratkaisun, joka tarjoaa prosessorin, näytönohjaimen, muistit, piirit videon pakkaukseen ja purkuun sekä 3G- ja 4G-radiot, minkä toimittaminen tulee olemaan Intelille hankalaa, Bruce arvioi.

Hardware.fi päivän diilit sähköpostiisi!

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme ja saat aina tiedon, kun löydämme jonkin huikean tarjouksen nettiä selatessamme:

Kommentoi uutista

Uusimmat viestit keskustelualueillamme

Keskustelu Viestejä Keskustelualue
node.js prosessi (win8) ja monistuva Crwindowsclientservice.exe, onko virus ja mitä teen? 8 Virukset ja haittaohjelmat
Konepaketti toimistokäyttöön, 600€ 2 Uutta tietokonetta ostamassa
Hyvät tarjoukset-ketju 1083 PC:n rautaan liittyvä keskustelu
Perseilyketju. 2133 Vapaata keskustelua
Biisiketju 4483 Vapaata keskustelua
FinVip tili 75 Yleistä keskustelua P2P-ohjelmista
Data Talli 12 Yleistä keskustelua P2P-ohjelmista
Voiko häirikköviestejä estää? 10 Android -keskustelu
Pelejä ilmaiseksi 36 PC:n pelit
Videoketju 348 Vapaata keskustelua
Näytä lisää viestejä