Intel loikkaa nopeasti 14 nanometriin

Kirjoittaja Manu Pitkänen, | Kommentteja (2)

Intel loikkaa nopeasti 14 nanometriin
Maailman puolijohdeteollisuutta hallitseva Intel kertoi tiistaina sen tulevaisuuden suunnitelmista liittyen Atom-mobiiliprosessoriperheeseen. Yhtiön mukaan tulevina vuosina on luvassa Atom-pohjaisia järjestelmämikropiirejä (SoC) 32, 22 ja 14 nanometrin viivanleveyksillä.

Intelin mukaan seuraavan 36 kuukauden eli kolmen vuoden sisällä on luvassa kolme suurta päivitystä Atomeihin, jotka pienentävät prosessoreiden viivanleveyttä joka vuosi. Kehitys takaa sen, että Intel julkaisee ensimmäiset 14 nanometrin viivanleveyteen perustuvat tuotteet vuoden 2014 aikana. Intelin 14 nm:n aikataulusta saatiin jo helmikuussa hieman vihiä, kun yhtiö kertoi rakentavansa Arizonaan 14 nanometrin litografiaan kykenevän Fab 42 -tehtaan. Tehdas valmistuu vuonna 2013 ja rakennustyöt alkanevat muutamien kuukausien sisällä.

Intel ei ole onnistunut valtaamaan kaikkein voimakkaimmin kasvavia mobiiliprosessorimarkkinoita eli käytännössä tableteja ja älypuhelimia. Kurjan menestyksen vuoksi Intelillä on päätetty nopeuttaa Atomeiden kehitystyötä, jottei se putoaisi täysin kelkasta. Puolijohdejätti ei kertonut koska se aikoo julkaista ensimmäisen älypuhelimille tarkoitetun prosessorin, jonka oli alun perin tarkoitus ilmestyä tämän vuoden ensimmäisellä puoliskolla. Intel kuitenkin totesi, että Medfieldissä on panostettu Atomeiden suurimpaan heikkouteen eli virrankulutukseen.

Aiemmin mainitut Atomeiden kolme suurta kehitysaskelta ovat Saltwell (32 nm,; 2011–2012), Silvermont (22 nm, 3D-transistorit; 2013) ja Airmont (14 nm, 2014). Virallisen roadmapin mukaan Intel aikoo siirtyä työpöytä- ja palvelinprosessoreissa 14 nanometriin samanaikaisesti Atomeiden kanssa.

2 kommenttia

johtaja59
Nähtäväksi jää pysyykö näin tiukka aikataulu, uskallan epäillä.
Thor1993
Nopee on kyllä tahti. Noin pienii viivaleveyksiinhän pitää tehä jo vaikka mitä säätöjä.. Vähän itteekin epäilyttää.

Kommentoi uutista

Uusimmat viestit keskustelualueillamme

Keskustelu Viestejä Uusin viesti Keskustelualue
Muillakin huonoja kokemuksia Acerin läppäreistä? 3 21.1.2018 03:21 Kannettavat tietokoneet
Edullinen peliläppäri 5 14.12.2017 15:46 Kannettavat tietokoneet
Lisää... | Kirjoita uusi viesti keskustelualueille