AfterDawn logo

TSMC ei aio siirtyä 3D-transistoreihin

Manu Pitkänen Manu Pitkänen
2 kommenttia

Prosessorivalmistaja Intel kertoi muutama viikko takaperin lisää tietoja aikeistaan siirtyä kolmiulotteisiin transistoreihin. 3D-transistoreista on puhuttu jo jonkin aikaa ja niitä ensimmäisenä hyödyntävät Intelin Ivy Bridge -prosessorit.

Intel valmistaa prosessorinsa omilla tehtaillaan, joiden tuotantolinjat on päivitetty 3D-transistoreita varten. Taiwanilainen sopimusvalmistaja TSMC kertoi kuitenkin julkisuuteen, ettei se näe 3D-transistoreita kaupallisesti järkevänä sijoituskohteena, eikä se aio päivittää tehtaitaan niiden vuoksi ainakaan lähitulevaisuudessa. TSMC:n edustaja kertoi, että ainakin 20 nanometrin kokoluokan transistorit tullaan valmistamaan tavallisina tasotransistoreina.

TSMC:llä on suuri joukko isoja puolijohdealan yrityksiä asiakkainaan. Yhtiön haluttomuus siirtyä finFET-transistoreihin antaisi olettaa, ettei Intelin kilpailijatkaan tule siirtymään uusiin transistoreihin vielä hetkeen.


3D- eli tri-gate-transistoreiden suurimpia etuja ovat vähävirtaisuus ja pienemmät jännitevuodot. Intelin mukaan 22 nm:n tri-gate-transistoreiden ansiosta tehonkulutus putoaa puoleen, kun verrokkina on yhtä nopea 32 nanometrin prosessilla valmistettu prosessori. Samalla uudet transistorit mahdollistavat 37 prosenttia korkeamman suorituskyvyn alhaisilla jännitteillä.

2 KOMMENTTIA

Thor19931/2

Jahas. Intelin etumatka senkun kasvaa? Ei hyvä..

KalikoJak2/2

Quote:

Intelin mukaan 22 nm:n tri-gate-transistoreiden ansiosta tehonkulutus putoaa puoleen, kun verrokkina on yhtä nopea 32 nanometrin prosessilla valmistettu prosessori.

Kertoisiko joku miksi intel ei kerro kuinka paljon tehonkulutus putoaa jos vaikka verrattaisiin 22nm prossuihin. On totta että niitä ei vielä markkinoilla ole, mutta on heillä siitä varmaa arvio, koska juuri sellaisen heittivät 32nm prossua vastaan! Luulen, että tehonkulutus tippuu siis todellisuudessa vain 10% max ja näillä puheilla he uskottelevat itselleen ja sijoittajille, että hyödyt ovat todellista suurempia.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT