Oikeasti edulliset SSD-asemat tulevat ensi vuonna

Kirjoittaja Manu Pitkänen, | Kommentteja (4)

Oikeasti edulliset SSD-asemat tulevat ensi vuonna
SSD-massamuistilaitteissa on useita teknisiä ominaisuuksia, jotka tekevät niistä ylivertaisia verrattuna mekaanisiin kovalevyihin. Tärkeimpinä pieni koko, vähävirtaisuus ja ennen kaikkea suorituskyky. Niiden läpimurto massamarkkinoille on kuitenkin antanut odottaa itseään.

Kuluttajamarkkinoilla SSD-asemien myyntiä ovat vetäneet lähinnä tehokäyttäjät. Suolainen hinta on pitänyt Matti Meikäläisen ostohalut tähän asti kurissa. Tutkimusyhtiö Gartner kuitenkin povaa, että ensi vuoden lopulla tilanteeseen on odotettavissa käänne, kun SSD-asemien gigatavua hinta laskee yhteen dollariin. Tällä hetkellä SSD-asemien gigatavu maksaa hieman yli 1,5 dollaria. Kovalevyjen gigatavu hinta on vieläkin alhaisempi, noin 0,10 $/GB.

Hinnanlaskun syynä on aiempaa edistyksellisempien tekniikoiden (pienempi viivanleveys) käyttöönotto NAND Flash -piirien valmistuksessa. Gartner uskoo hintojen laskevan edelleen vuoden 2012 jälkeen kun massamarkkinat alkavat vetämään kunnolla ja valmistajat lisäävät tehtaidensa tuotantokapasiteettia.

SSD-asemien toiseen heikkouteen eli pieneen tallennuskapasiteettiin ei ole näkyvissä selvää parannusta lähivuosina. Tämän vuoksi kovalevyt tulevat todennäköisesti pitämään pintansa isojen datamäärien varastoijina.
Kovalevyjen ja SSD-asemien hintoja voit käydä vertailemassa Afterdawnin uudistuneessa edukas.fi-tuotevertailupalvelussa.

4 kommenttia

Thor1993
Sit ku saa 80gigasen ~80e vois ostaa.
Raattis
Vuosi sitten Kingstonin 64Gt SSDNow maksoi 140€. Nyt se on 98€ samassa putiikissa.

Ihan kuriositeettina, kun äsken huomasin.
johtaja59
Giga per euro on varmasti monelle se kipukynnys ja odottaisin SSD levyjen myynnin lähtevän reiluun nousuun, kun siihen hintaan päästään.
Bodomed
Itse ajattelin juurikin konetta päivittettäessä. Että ostan sitten SSD levyn. Kun hinnat on kokoluokan kans suhteuttuna edulliset.


Kommentoi uutista

Uusimmat viestit keskustelualueillamme

Keskustelu Viestejä Uusin viesti Keskustelualue
Muillakin huonoja kokemuksia Acerin läppäreistä? 3 21.1.2018 03:21 Kannettavat tietokoneet
Edullinen peliläppäri 5 14.12.2017 15:46 Kannettavat tietokoneet
Lisää... | Kirjoita uusi viesti keskustelualueille