Videolla: Intel saavutti läpimurron 3D-transistorien tuotannossa

Kirjoittaja Teemu Laitila,

Videolla: Intel saavutti läpimurron 3D-transistorien tuotannossa
Intel on ilmoittanut yhtiön saavuttaneen merkittävän läpimurron onnistuttuaan saamaan tuotantokäyttöön maailman ensimmäiset kolmessa ulottuvuudessa toimivat transistorit. Mikroprosessorit koostuvat miljardeista transistoreista ja tähän mennessä prosessoreiden suorituskykyä on lisätty kutistamalla transistoreita yhä pienempään tilaan ja pakkaamalla niitä enemmän samalle alueelle.

Perinteisen tekniikan ja fysiikan lakien rajoitukset alkavat kuitenkin 22 nm:n valmistusprosessiin siirryttäessä tulla vastaan eikä nykyisellä tekniikalla pysytä Mooren lain mukana enää pitkään. Mooren lain mukaan transistoreiden määrä samassa tilassa tuplaantuu noin kahden vuoden välein, mikä nostaa suorituskykyä ja laskee valmistuskustannuksia.

Uudet Tri-Gate-transistorit eroavat huomattavasti nykyisistä yhdelle tasolle rakennetuista plaanaritransistoreista. Ne ovat paljon nykyistä energiatehokkaampia ja toimivat matalammilla käyttöjännitteillä, mikä tekee niistä erittäin sopivia käytettäväksi myös mobiililaitteissa.

Intel lupailee uudella tekniikalla valmistettuja 22nm prosessoreita jo seuraavaan ensi vuonna ilmestyvään Ivy Bridge -nimiseen prosessorisukupolveensa. Aikataulu vaikuttaa realistiselta, sillä yhtiö demosi lehdistötilaisuudessa toimivia tietokoneita, joissa käytettiin Tri-Gate-transistoreihin perustuvaa prosessoria.

Intelin Mark Bohr esittelee kolmessa ulottuvuudessa toimivaa Tri-Gate-tekniikkaa tarkemmin erittäin havainnollisella (ja jopa humoristisella) videolla.

Kommentoi uutista

Uusimmat viestit keskustelualueillamme

Keskustelu Viestejä Uusin viesti Keskustelualue
Muillakin huonoja kokemuksia Acerin läppäreistä? 3 21.1.2018 03:21 Kannettavat tietokoneet
Edullinen peliläppäri 5 14.12.2017 15:46 Kannettavat tietokoneet
Synaptics ohjauspaneeli ei toimi 4 5.9.2017 12:05 Kannettavat tietokoneet
Lisää... | Kirjoita uusi viesti keskustelualueille