Miniläppäreiden myynti putosi 40 prosenttia

Kirjoittaja Teemu Laitila, | Kommentteja (9)

Miniläppäreiden myynti putosi 40 prosenttia
Microsoftin aiemmin julkistaman osavuosikatsauksen yhteydessä kävi ilmi, että miniläppäreiksi (netbook) laskettavien pienten kannettavien myynti laski jopa 40 prosentin verran vuoden ensimmäisen neljänneksen aikana. Miniläppäreiden heikko menekki oli ainakin osaltaan vaikuttamassa koko PC-markkinoiden kahdeksan prosentin alamäkeen.

Miniläppäreiden tuhoa on povattu jo jonkin aikaa kun tablettien on odotettu korvaavan kevyeen nettisurffailuun tarkoitetut laitteet. Tähän mennessä ainut suurissa määrin yleistynyt taulutietokone on kuitenkin iPad, jonka kokonaismyynti yhdistettynä muiden valmistajien taulutietokoneisiin ei vielä korvaa kaikkia myymättä jääneitä miniläppäreitä.

Tablettien yleistymisen lisäksi hiipuneeseen myyntiin saattaa olla syynä käyttäjien pettymys koko miniläppäreiden luokkaan niiden käyttökelpoisuuden osalta. Suuri osa budjettiluokan malleista perustuu Intelin Atom-prosessoriin, joka ei pienten kellotaajuuden korotuksien lisäksi ole juuri uudistunut jo useampi vuosi takaperin tapahtuneen julkaisunsa jälkeen eikä se edelleenkään jaksa esimerkiksi toistaa nykyisin hallitsevassa asemassa olevaa HD-resoluution videokuvaa.

Netbook-luokan koneiden uusiutuessa esimerkiksi AMD:n Fusion-prosessoreiden myötä nähtäväksi jää vievätkö tabletit silti voiton, kunhan hinnat laskevat kilpailun kiristyessä kuluvan vuoden mittaan.

9 kommenttia

ArttuH5N1
No, sieltä tulivat netbookit. Tablettien romahdusta saadaan varmasti vielä hetki odotella, mutta kyllä se sieltä tulee.
Thor1993
Aika suuri tekijä tässäki se, että ei oo voitu kehittää parempaa rautaa noihi..
Oma ties kuinka vanha eee 901 ei häviä uusille malleille melkein missää..
johtaja59
Tablettien loru jää yhtä lyhyeksi kuin netbookkienkin
mcmopo
Tuo on yksi asia mitä en tajua? Miten voi olla että joku miniläppäri ei toista HD-kuvaa nykypäivänä kun kännykätkin rupeaa toistamaan sitä?

Tietokone; Emo=AsRock 970 Extreme4, Prosessori=FX-8350 8x4,7Ghz, Nayttis=Gigabyte AMD Radeon HD 7850 OC 2GB, Muisti=16gb 1600Mhz DDR3, Kovalevytila=250gb SSD/5TB normaali.

niksutin
Kyllä nykypäivänä pitäisi olla sen verran tehoa, että hd kuva ja flash toimisi hyvin. Suuri osa käyttäjistä katselee videoita youtubessa ja saattaa pelailla flash pelejä tms. Atom hyytyy kuin seinään jo siinä vaiheessa. Toivottavasti Amd pistää kapuloita rattaisiin.

i5 2500k, 16gb ram, HD 6850, 64gb samsung 830 ssd

roponen
Tableteilla on kyllä yksi vahva etu miniläppäreihin verrattuna: Viihdekäyttö ja todella vahva sellainen. Näistähän saa HD-lelffat pihalle ja pelaaminenkin sujuu usein jopa läppäriä paremmin. Tuo viihdekäyttö on usein puheissa vähätelty mutta teoissa tavoiteltu ominaisuus.

Itse näkisin että tableteilla on hyvätkin mahdollisuudet selvitä jos kehitys jatkuu ripeänä. Kokoa pitää saada lisää valikoimiin. Nuo 'valtavat' 10" näytöt eivät lyhyen käytön jälkeen näytä kyllä enää yhtään valtavilta. Käyttöjärjestelmät saisivat tukea monen asian yhtäaikaista tutkailua, jotta voisi edes viestittää samalla kun lukee/katsoo jotain muuta. Speksit lähemmäs läppäritasoa ja siten ohjelmistot samaan mittakaavaan.
xbkrypt0n
On se yllättävää ettei kukaan halua enää ostaa monta vuotta vanhaa rautaa... FullHD näyttö ja tehokas prossu niin mikä ettei menisi kaupaksi. Itse ainakin voisin ostaa. Samat resoluutiot noissa läppärien näytöissä kuin 10v sitten. Kännykän näytötkin ovat nykyään tarkempia vaikka koko on paljon pienempi.

E: Enkä tarkoita nyt mitään ylitehokasta i7/tms. Semmoista että toimii kunnolla 1080p videot. Noissa tableteissa/yms. on ns. rautadekooderi videolle joten toimivat siksi siinä niin hyvin.

Originally posted by niksutin:
Suuri osa käyttäjistä katselee videoita youtubessa ja saattaa pelailla flash pelejä tms. Atom hyytyy kuin seinään jo siinä vaiheessa.
Eipä ole ainakaan itselläni hyytynyt. Tiedä mitä maanantaikappaletta olet kopeloinut. W7 pistin koneeseen ja toimii vieläkin erittäin sulavasti.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 6. toukokuu, 2011 @ 11:56
BPVest
Originally posted by mcmopo:
Tuo on yksi asia mitä en tajua? Miten voi olla että joku miniläppäri ei toista HD-kuvaa nykypäivänä kun kännykätkin rupeaa toistamaan sitä?
Tyhmät ihmiset pitää Atomia jonain superprossuna, lue tosta http://www.tietokone.fi/uutiset/2008/vuoden_parhaat_on_valittu

"Huippuarkkitehtuurin" Atom ei pärjää missään (virrankulutus, nopeus jne) ees alikellotetulle Athlon64 prossulle.

AMD Llano ja Bobcat pistää Atomia turpiin satanolla.

Want to get your a** kicked? Wear BritishPetroleumVest and have a trip in Mexico!
Toms Hardware: Näistä syistä niin ikävää kuin se onkin, alle 200 dollarin hintaluokasta ei löydy yhtään suosittelemisen arvoista AMD-prosessoria..

Thor1993
Saispa se AMD nyt noi Atomin tappajat pihalle ni vois oikeestikki joskus jopa sanoo, että kyllä se miniläppäri on ihan hyvä vaihtoehto.
Noi Atomit ei oo kehittyny mihinkää, koska Intel on ilman kilpailua saanu myytyä niitä samoja vanhoja paskoja prossuja vaikka kukaan ei niitä enää käyttöönsä haluais.

Kommentoi uutista

Uusimmat viestit keskustelualueillamme

Keskustelu Viestejä Uusin viesti Keskustelualue
Muillakin huonoja kokemuksia Acerin läppäreistä? 3 21.1.2018 03:21 Kannettavat tietokoneet
Edullinen peliläppäri 5 14.12.2017 15:46 Kannettavat tietokoneet
Lisää... | Kirjoita uusi viesti keskustelualueille