Uraani mahdollistaa tuhatkertaisen tallennuskapasiteetin?

Kirjoittaja Manu Pitkänen, | Kommentteja (7)

Uraani mahdollistaa tuhatkertaisen tallennuskapasiteetin?
Uraani on monelle ihmiselle kirosana ja vielä useammassa se herättää jonkinlaisia negatiivisia tuntemuksia. Tutkijat ovat kuitenkin löytäneet uuden käyttökohteen uraanille, minkä ansiosta kovalevyjen tallennuskapasiteetti saattaa moninkertaisua nykyisestä.

Nottinghamin yliopiston kemistit ovat löytäneet uuden uraania (U-238; ei radioaktiivinen) sisältävän molekyylin1, joka säilyttää magneettisuutensa erittäin hyvin alhaisissa lämpötiloissa. Tutkijat ovat innoissaan löydöstä, koska tällainen molekyylimagneetti (single-molecule magnet, SMM) saattaa sata- tai jopa tuhatkertaistaa kovalevyjen tallennuskapasiteetin nykyisestä. Toisin sanoen uraanin ansiosta kotikoneiden sisällä voisi raksuttaa tulevaisuudessa kolmen petatavun kovalevy (3000 TB).

Kovalevyissä tieto tallennetaan pieniin magneetteihin, joilla on tietty pinta-ala. Mitä pienempi tuo ala on, niin sitä suurempi tallennustiheys ja sitä enemmän tietoa voidaan tallentaa kovalevylle. Uraania sisältävän molekyylin tehokkuus perustuu siihen, että magneettinen tieto voidaan tallentaa vain yhteen molekyyliin ja kovalevyllehän mahtuu lukematon määrä molekyylejä.


Käytännössä on vielä useita asioita, jotka estävät uraanin pääsyn kovalevyihin. Ensimmäinen on se, että löydetyn yhdisteen magneettisuus säilyy liian alhaisissa lämpötilassa, jotta molekyyliä voitaisiin käyttää mihinkään hyödylliseen. Tutkimuksen suurin anti oli se, että tutkijat löysivät mekanismin jolla SMM-molekyylejä voidaan rakentaa. Uraani on parhaimpia alkuainekandidaatteja SMM-molekyylin rakentamiseen, mitä voitaisiin käyttää tiedontallennuksessa.

1Yhdisteen nimeä en ala suomentamaan vajaavaisten IUPAC-käännöstaitojen vuoksi, mutta englanninkielinen versio löytyy alla olevasta videosta.

Hardware.fi päivän diilit sähköpostiisi!

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme ja saat aina tiedon, kun löydämme jonkin huikean tarjouksen nettiä selatessamme:

7 kommenttia

teppoI
teppoI
Ei muuta kuin kovalevytehtaita Talvivaaraan :)
Tore2003z
Tore2003z
parempaa käyttöä uraanille
Thor1993
Thor1993
Lupaavalta kyllä kuulostaa. Varmasti tulevaisuudessa tarvitaan isompia levyjä kun nykysin (esim. 3D). Mitenköhän nopeita levyjä tosta vois teorias saada? Aikaahan tollasen kovalevyn kehitykseen kuluu, mutta eiköhän se vielä joku päivä.
ArttuH5N1
ArttuH5N1
Tämähän on mahtava uutinen.
fanwars
fanwars
No niin, ehkä saadaan viimeisetkin pellet uraanikaivosten tieltä kun näitä käyttökohteita alkaa löytyä.
Ibanez90
Ibanez90
Originally posted by fanwars:
No niin, ehkä saadaan viimeisetkin pellet uraanikaivosten tieltä kun näitä käyttökohteita alkaa löytyä.
Niinpä. Sais talvivaara saada luvat tuohon uraaniin :)
pzipzi
pzipzi
Yhdelläkään lyijyä raskaammalla alkuaineella ei ole pysyviä isotooppeja, ne ovat kaikki radioaktiivisia. Niin myös U-238. Sen puoliintumisaika tosin on hyvin pitkä (n. 4,4 miljardia vuotta), joten se ei ole kovinkaan aktiivinen, eli säteile voimakkaasti.

Kommentoi uutista

Uusimmat viestit keskustelualueillamme

Keskustelu Viestejä Keskustelualue
Uusi setuppi ei postaa 3 PC:n rautaan liittyvä keskustelu
Perseilyketju. 2133 Vapaata keskustelua
node.js prosessi (win8) ja monistuva Crwindowsclientservice.exe, onko virus ja mitä teen? 8 Virukset ja haittaohjelmat
Konepaketti toimistokäyttöön, 600€ 2 Uutta tietokonetta ostamassa
Hyvät tarjoukset-ketju 1083 PC:n rautaan liittyvä keskustelu
Biisiketju 4483 Vapaata keskustelua
FinVip tili 75 Yleistä keskustelua P2P-ohjelmista
Data Talli 12 Yleistä keskustelua P2P-ohjelmista
Voiko häirikköviestejä estää? 10 Android -keskustelu
Pelejä ilmaiseksi 36 PC:n pelit
Näytä lisää viestejä