Google joutui vastuuseen Linuxin käytöstä

Kirjoittaja Manu Pitkänen, | Kommentteja (5)

Google joutui vastuuseen Linuxin käytöstä
Texasilainen tietotekniikkayhtiö Bedrock on voittanut patenttirikkomusta käsittelevän oikeudenkäynnin Googlea vastaan. Google joutuu maksamaan viisi miljoonaa dollaria vahingonkorvauksia, mutta päätöksellä saattaa olla tätä selvästi suurempia vaikutuksia Googleen ja koko IT-alaan.

Kenkä puristi siitä, että Linux-ytimessä on käytetty sellaista linkitettyjen listojen hajautusohjelmointitapaa, jonka Bedrock on patentoinut itselleen. Google on vuorostaan käyttänyt Linuxia palvelimissaan ja Android-käyttöjärjestelmässään.

Ongelmalliseksi oikeuden päätöksen tekee se, että ohjelmointitekniikka on alalla hyvin yleinen ja laajasti käytössä melkeinpä missä vain. Linuxin kehittäjäyhteisö ja Google voivat joutua tekemään suuria muutoksia ohjelmistoihin. Älypuhelinkäyttäjien kohdalla tilanne tarkoittaa sitä, että tuhannet Android-sovellukset saattavat muuttua toimintakelvottomiksi.


Bedrockin kannalta tilanne on herkullinen ja se onkin haastanut muita Linuxia käyttäviä verkkopalveluita, kuten Yahoon, MySpacen, Amazonin, PayPalin, Match.comin ja AOL:n, itätexasilaiseen oikeuteen, jonka tuomarit ovat tunnettuja myötämielisestä suhtautumisesta patentteihin.

Google aikoo valittaa päätöksestä ja "puolustaa avoimen lähdekoodin kehittäjäyhteisön oikeuksia". Lisäksi Red Hat Foundation on vaatinut patentin mitätöintiä.

Hardware.fi päivän diilit sähköpostiisi!

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme ja saat aina tiedon, kun löydämme jonkin huikean tarjouksen nettiä selatessamme:

5 kommenttia

Thor1993
Thor1993
:S Not good. Saispa ne jonkun ristiin lisensointi sopimuksen aikaa niin, että Google sais pitää nykyisen systeemin eikä tarvis alkaa muuttelee.
dRD
dRD
Originally posted by Thor1993:
:S Not good. Saispa ne jonkun ristiin lisensointi sopimuksen aikaa niin, että Google sais pitää nykyisen systeemin eikä tarvis alkaa muuttelee.
Niinno, jos Google tekee ristiinlisensointisopimuksen, se sementöi tuon patentin oikeutuksen ja muilla firmoilla ei ole mitään muuta jakoa kuin maksaa. Ennemmin toivotaan, että seuraavat oikeusasteet kumoavat tuomion tai homma menee aavistuksen verran hankalaksi, kaikilta softafirmoilta.

Petteri Pyyny (pyyny@twitter)
Webmaster
https://AfterDawn.com/

Petteri555
Petteri555
Eikö kenenkään muun mielestä tuo ole hassua, ettei patenttirikkomuksesta syytetä Linux-yhteisöä ja vaadita sitä poistamaan varastettu koodi, kun sensijaan yhtiö haastaakin nyt yksitellen Linuxin käyttäjiä?
FinPhenom
FinPhenom
Amerikan malliin taas...
Ei tuo tosiaankaan hyvää mainetta linuxille tämmöinen. Kohta kaikki vaihtaa johonkin microsoftin serveriin jne, mikä vie linuxilta mainetta ja rahaa...
nazgege
nazgege
hyvä kun google valittaa tuosta koska onhan linux avoimen lähdekoodin niinpä ei pitäisi Bedrockilla olla valittamista. itelläni on android phone ja muute ärsyttäis jos sovellukset ei toimis.

Kommentoi uutista

Uusimmat viestit keskustelualueillamme

Keskustelu Viestejä Keskustelualue
Biisiketju 5361 Vapaata keskustelua
Topfield crc-1410ct 2 Keskustelua kaapeliverkon digibokseista
Mikä oli teidän ensimmäinen läppäri? 4 Kannettavat tietokoneet
Samsung vai ProCaster? 1 Televisiot
yle-areena.com 5 HD-kanavat
PlayStation 5 -saatavuus 18 Playstation (PS4 ja PS5)
Ukraina keskustelu - Venäjän hyökkäys Ukrainaan 61 Vapaata keskustelua
Hyvät tarjoukset-ketju 1214 PC:n rautaan liittyvä keskustelu
cmos patterin vaihto 6 Ajuri- ja softaongelmat
Windows 11 - Keskustelu 222 Windows -ongelmat
Näytä lisää viestejä