AfterDawn logo

Google joutui vastuuseen Linuxin käytöstä

Manu Pitkänen Manu Pitkänen
5 kommenttia

Texasilainen tietotekniikkayhtiö Bedrock on voittanut patenttirikkomusta käsittelevän oikeudenkäynnin Googlea vastaan. Google joutuu maksamaan viisi miljoonaa dollaria vahingonkorvauksia, mutta päätöksellä saattaa olla tätä selvästi suurempia vaikutuksia Googleen ja koko IT-alaan.

Kenkä puristi siitä, että Linux-ytimessä on käytetty sellaista linkitettyjen listojen hajautusohjelmointitapaa, jonka Bedrock on patentoinut itselleen. Google on vuorostaan käyttänyt Linuxia palvelimissaan ja Android-käyttöjärjestelmässään.

Ongelmalliseksi oikeuden päätöksen tekee se, että ohjelmointitekniikka on alalla hyvin yleinen ja laajasti käytössä melkeinpä missä vain. Linuxin kehittäjäyhteisö ja Google voivat joutua tekemään suuria muutoksia ohjelmistoihin. Älypuhelinkäyttäjien kohdalla tilanne tarkoittaa sitä, että tuhannet Android-sovellukset saattavat muuttua toimintakelvottomiksi.


Bedrockin kannalta tilanne on herkullinen ja se onkin haastanut muita Linuxia käyttäviä verkkopalveluita, kuten Yahoon, MySpacen, Amazonin, PayPalin, Match.comin ja AOL:n, itätexasilaiseen oikeuteen, jonka tuomarit ovat tunnettuja myötämielisestä suhtautumisesta patentteihin.

Google aikoo valittaa päätöksestä ja "puolustaa avoimen lähdekoodin kehittäjäyhteisön oikeuksia". Lisäksi Red Hat Foundation on vaatinut patentin mitätöintiä.

5 KOMMENTTIA

Thor19931/5

:S Not good. Saispa ne jonkun ristiin lisensointi sopimuksen aikaa niin, että Google sais pitää nykyisen systeemin eikä tarvis alkaa muuttelee.

dRD2/5

Originally posted by Thor1993:

:S Not good. Saispa ne jonkun ristiin lisensointi sopimuksen aikaa niin, että Google sais pitää nykyisen systeemin eikä tarvis alkaa muuttelee.

Niinno, jos Google tekee ristiinlisensointisopimuksen, se sementöi tuon patentin oikeutuksen ja muilla firmoilla ei ole mitään muuta jakoa kuin maksaa. Ennemmin toivotaan, että seuraavat oikeusasteet kumoavat tuomion tai homma menee aavistuksen verran hankalaksi, kaikilta softafirmoilta.

Petteri5553/5

Eikö kenenkään muun mielestä tuo ole hassua, ettei patenttirikkomuksesta syytetä Linux-yhteisöä ja vaadita sitä poistamaan varastettu koodi, kun sensijaan yhtiö haastaakin nyt yksitellen Linuxin käyttäjiä?

FinPhenom4/5

Amerikan malliin taas...
Ei tuo tosiaankaan hyvää mainetta linuxille tämmöinen. Kohta kaikki vaihtaa johonkin microsoftin serveriin jne, mikä vie linuxilta mainetta ja rahaa...

nazgege5/5

hyvä kun google valittaa tuosta koska onhan linux avoimen lähdekoodin niinpä ei pitäisi Bedrockilla olla valittamista. itelläni on android phone ja muute ärsyttäis jos sovellukset ei toimis.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT