Intel ja Micron valmistelevat 20nm Flash-muistin tuotantoa

Kirjoittaja Teemu Laitila, | Kommentteja (2)

Intel ja Micron valmistelevat 20nm Flash-muistin tuotantoa
Intel ja Micron ovat ilmoittaneet aikovansa tuoda markkinoille 20nm:n valmistustekniikalla tuotettuja MLC NAND Flash -siruja vuoden toisen puoliskon aikana. Muutostahti on nopeaa, sillä ensimmäiset 25nm:n viivanleveydellä valmistettua muistia hyödyntävät SSD-asemat ovat vasta saapuneet markkinoille.

Pienemmän valmistusprosessin avulla 8 GB NAND Flash -laite on kutistettu 118 neliömillimetriin verrattuna 167 nelimillimetriin, johon päästään nykyisillä 25nm:n tekniikalla valmistetuilla yksiköillä. Pienemmästä pinta-alasta on hyötyä erityisesti mobiililaitteissa, jossa valmistajat voivat käyttää säästyneen tilan muihin tarkoituksiin.

Viivanleveyden kutistuessa Flash-muistin uudelleenkirjoituskerrat vähenevät fyysisistä rajoituksista johtuen. 50nm:n viivanleveydellä valmistettu muisti kesti vielä 10 000 kirjoitus/tyhjennys-kierrosta, mutta nykyiset muistit kestävät enää kolmesta viiteen tuhanteen uudelleenkirjoitusta. Anandtechin Micronilta saamien kommenttien mukaan yhtiö pyrkii säilyttämään uudelleenkirjoitusten keston nykyisellä tasolla prosessin kutistamisesta huolimatta.


Arvioiden mukaan pienempi valmistusprosessi saattaisi laskea SSD-asemien hintoja 20 - 30 prosentin verran nykyiseen verrattuna.

Hardware.fi päivän diilit sähköpostiisi!

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme ja saat aina tiedon, kun löydämme jonkin huikean tarjouksen nettiä selatessamme:

2 kommenttia

ArskaVi
ArskaVi
En usko (merkittäviin) hintojen halpenemisiin siirryttäessä pienempään prosessiin, vaikka niin yleisesti väitetäänkin. Syitä:

1. Flash-siru on vain yksi osa SSD-levyn kustannuksista, joihin kuuluu luonnollisesti materiaalittomatkin kustannukset kuten markkinointi.

2. Teknologian vaihtuminen maksaa rahaa ja se pitää kattaa tuotteen hinnoissa. Tosin juuri tässä tapauksessa nämä kustannukset lienevät tavallista pienemmät.

3. Nyt nähty muutos 34 nm:stä 25 nm:iin ei tuonut hinnanalennuksia pienemmän kapasiteetin levyihin. Ilmeisesti vasta 160 GB:n levy ja sitä suuremmat halpenivat. Hinnat vaikuttaisivat lähinnä muodostettavan pääasiallisesti eri valmistajien tuotteiden keskinäisen suorituskyvyn perusteella ja vasta toissijaisesti tuotantokustannusten perusteella. Kysynnän ja tarjonnan laki ohjaa tätä, ks. alla.

4. Kysyntä flash-siruille ja SSD-levyille on niin kova, että tuotanto saadaan myytyä joka tapauksessa. Merkittävää tuotannon lisäystä ja sitä kautta merkittävää hintojen laskua on odotettavissa kesälle 2012.
squi
squi
Näin se luultavasti tulee menemään. Todellisten tuotantokustannusten mukaisia hintoja ei tulla näkemään ennen kun tekniikka on todella valmista ja kehityskustannukset on saatu katteilla hoidettua sekä kilpailu kiristyy.

Kakkoskohtaa viitaten valmistajat tosiaan voivat pitkälti hyödyntää nykyisiä muistiohjaimia yms, sillä jos uudelleenkirjoituskerrat saadaan samalle tasolle nykymuistin kanssa, nykyisten ohjainten virheenkorjausmekanismit on tällä hetkellä riittäviä myös pienemmälle muistille.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 15. huhtikuuta, 2011 @ 12:30

Kommentoi uutista

Uusimmat viestit keskustelualueillamme

Keskustelu Viestejä Keskustelualue
Ei ole varmaa, voiko tietokone jatkaa Windows 11:n asentamista. Käynnistä asennus ohjelma uudestaan. 4 Windows -ongelmat
E-kirjan lukulaite 2 Vapaata keskustelua
Xiaomi Redmi 10C 3 Android -keskustelu
Ulkomaalaisia kauppapaikkoja 1 Vapaata keskustelua
Hyvät tarjoukset-ketju 1209 PC:n rautaan liittyvä keskustelu
Pelejä ilmaiseksi 138 PC:n pelit
Vanha laskutusohjelma pilveen? 3 Windows -ongelmat
Biisiketju 5297 Vapaata keskustelua
mitä rautaa 10 PC:n rautaan liittyvä keskustelu
Windows 11 - Keskustelu 221 Windows -ongelmat
Näytä lisää viestejä