Testattua: AMD HD3D

Kirjoittaja Panu Roivas,

Testattua: AMD HD3D
Tom's Hardware vieraili AMD:n toimistolla, ja aiemmin uutisoidun 5x1 Eyefinity -testin lisäksi AMD demosi myös sen stereoskoppista 3D-toteutusta, eli HD3D:tä.
Nvidia on pitkään yrittänyt saada kuluttajia oman 3D Vision -teknologian alle, mutta AMD on sen sijaan odotellut rauhassa eikä ole lähtenyt suoraan kopioimaan Nvidian taktiikkaa.AMD:n 3D-teknologia tukee alan standardeja, joista merkittävin on HDMI 1.4a. Valitettavasti sitä ei löydy kovin monesta työpöytänäytöstä, mutta sen sijaan on käytössä kaikissa 3D HDTV-paneeleissa.

AMD kutsuu stereoskooppista 3D-toteutustaan HD3D-nimellä. Tom's Hardware pääsi testaamaan teknologian toimivuutta käytännössä elokuvien ja pelien osalta. Ensimmäisenä demottiin 3D Blu-ray -elokuvaa "Cloudy With a Chance of Meatballs", jota toistettiin Arcsoftin TotalMedia Theatre -sovelluksella. 3D-sisältöä pystyttiin toistamaan myös ikkunamoodissa, eikä efekti kadonnut edes ikkunaa siirrettäessä.3D-elokuvaa voi myös katsoa pitämällä samalla loput työpöydästä 2D-moodissa. Demossa käytettiin Samsungin 3D HDTV:tä ja sen mukana tulevia 3D-laseja, mikä tukee väitettä yleisten standardien noudattamisesta.Toisin kuin Nvidia, AMD tukeutuu kolmannen osapuolen 3D-profiileihin saadakseen 3D:n toimimaan. Demossa käytettiin Dynamic Digital Depth (DDD) -yrityksen Tridef 3D Experience -ohjelmistoa, jossa on kasoittain asetuksia peleille ja sovelluksille. AMD:n mukaan yli 400 peliä ja sovellusta on tuettuna TriDef-profiilien kautta, mikä on verrattavissa Nvidian 3D Vision -tuen laajuuteen.

Seuraavaksi demottiin Google Earth -sovellusta. 3D-efekti toimi hyvin Manhattanilla pilvenpiirtäjien ansiosta, ja myös Brittiläisen Kolumbian Kalliovuoret piirtyivät kaikissa kolmessa ulottuvuudessa.

Pelit toimivat 3D-moodissa ainoastaan täydellä ruudulla. Dragon Age 2 näytti toimivan hyvin 3D-moodissa, vaikka profiili oli luotu alkuperäistä Dragon Age Origins -peliä varten. Valitettavasti emme voi mitenkään kuvailla efektiä tekstein tai kuvin, se pitäisi kokea itse.Toinen peli jonka näimme oli F1 2010. Pelissä oli hieman suorituskykyongelmia, sillä 3D-moodissa renderöitävää on kaksinkertaisesti. Tämän jälkeen halusimme nähdä miltä fps-peli näyttäisi suurella Samsungin LCD HDTV:llä. AMD:llä ei ollut yhtään valmiina koneella, joten saimme nähdä prosessin siitä, kuinka TriDef 3D -profiili lisätään peliin.

TriDef 3D -sovellus yksinkertaisesti ohjataan pelin käynnistystiedostoon, ja vetovalikosta valitaan haluttu peli - tässä tapauksessa Medal of Honor. Pelin tekstitykset olivat hieman liian lähellä, mutta muuten peli toimi kelvollisesti.

Kaiken kaikkiaan AMD:n HD3D toimii kohtalaisen hyvin. Se erottuu Nvidiasta tukemalla standardeja, mikä on loistavaa jos omistat tai aiot hankkia 3DTV:n ja pelata pelejä sen kautta.

Rajoituksia kuitenkin löytyy. Koska AMD käyttää HDMI 1.4a -spesifikaatiota, mikä mahdollistaa korkeintaan 10,2 Gb/s kaistan, voit pelata joko 720p-resoluutiolla 60 fps nopeudella, tai 1080p-resoluutiolla 24 fps nopeudella. Tämä rajoitus on aika vakava, ottaen huomioon, että Nvidian toteutuksella on mahdollista pelata 5760x1080-resoluutiolla (kolme näyttöä) käyttämällä 3D Vision Surroundia ja dual-link DVI -liittimiä. AMD kertoo, että tämä rajoitus katoaa kunhan näyttövalmistajat siirtyvät DisplayPort 1.2:n käyttöön. 1080p ja 60 fps pelaamiseen riittää 17,28 Gb/s kaistanopeus.Myös Nvidia pystyy luomaan 3D-efektin HDMI 1.4a:n kautta käyttämällä 3DTV Play -ajuria. Kyseinen ajuri on ilmainen kaikille 3D Visionin omistajille, ja tulee useiden tuotteiden, kuten Dellin XPS-kannettavien, mukana. Jos tahdot toistaa 3D-kuvaa yhteensopivalla televisiolla, mutta et halua ostaa 3D Vision -kittiä, 3DTV Play voidaan ostaa erikseen Nvidia.com -sivuilta 39,99$ hintaan. Ajuri toimii kuitenkin vain uudemmilla GeForce-ohjaimilla jotka tukevat HDMI 1.4a standardia. 3DTV Play HDMI:n kautta kohtaa kuitenkin myös samat rajoitukset resoluution/ruudunpäivityksen osalta kuin mitä AMD:n toteutus.

Jos haluat katsoa Blu-ray 3D -materiaalia, sinun täytyy maksaa 3D-toistosovelluksesta, riippumatta siitä minkä valmistajan toteutuksen valitset. Nvidian ohjaimella tarvitset vähintään 40$ 3DTV Play:n tai 149$ 3D Vision Kitin. AMD itse asiassa ohittaa tämän kustannuksen, joten Blu-ray 3D -toisto on halvempaa Radeonilla.

Nvidia kuitenkin sisältää peliajurin 3DTV Play:n ja 3D Visionin mukana, kun taas AMD vaatii kolmannen osapuolen ajurin DDD:ltä tai iZ3D:ltä. DDD tarjoaa TriDef-ajuriaan Radeon HD 6000 -sarjalle 24,99$ hintaan, ja iZ3D 19,99$ hintaan.

AMD on ehkä myöhässä stereoskooppisen 3D:n osalta, mutta olemme kuitenkin todistaneet että sen ratkaisu on täysin toimiva ja hyvä vaihtoehto Nvidian vastineelle.

Kommentoi uutista

Uusimmat viestit keskustelualueillamme

Keskustelu Viestejä Uusin viesti Keskustelualue
Muillakin huonoja kokemuksia Acerin läppäreistä? 3 21.1.2018 03:21 Kannettavat tietokoneet
Edullinen peliläppäri 5 14.12.2017 15:46 Kannettavat tietokoneet
Lisää... | Kirjoita uusi viesti keskustelualueille