General Electric kehitti kuparia paremmin lämpöä johtavan materiaalin

Kirjoittaja Manu Pitkänen, | Kommentteja (1)

General Electric kehitti kuparia paremmin lämpöä johtavan materiaalin
General Electric (GE) on kehittänyt Yhdysvaltain puolustusvoimien rahoituksen avulla uuden materiaalin ja tekniikan, jotka mahdollistavat kuparia kaksi kertaa paremmat lämmönjohto-ominaisuudet. Materiaalin kehittämiskustannuksista ei ole tietoa, joten taloudellisista syistä uusi keksintö voi jäädä hyödyntämättä elektronisissa komponenteissa, joihin se muuten sopisi erinomaisesti.

Laskentakyvyn kasvaessa myös lämmöntuotannolla on ollut tapana kasvaa, joten aiempaa paremmin lämpöä johtavien materiaalien keksimiselle on tarvetta. General Electricin nanoteknologian tutkijat ovat kehittäneet materiaalin, jonka avulla veden faasimuutokset voidaan valjastaa elektronisten komponenttien viilentämiseen. Uusi nanomateriaali paitsi johtaa lämpöä kuparia paremmin, niin se myös kestää kymmenen kertaa suurempaa painovoimaa kuin mitä Maassa koetaan.

General Electricin kehittämä tekniikka toimii periaatteessa hyvin yksinkertaisella tavalla, jossa vastakkaisina osapuolina on vettä puoleensa vetävä (hydrofiilinen) ja vettä hylkivä (hydrofobinen) komponentti. Hydrofiilinen komponentti vetää puoleensa viileää vettä ja höyrystää sen, jonka jälkeen höyry menee myös hydrofiilisen verkkorakenteen läpi. Rakenteen ohitettuaan vesi ohjautuu hydrofobiselle komponentille, joka viilentää veden ja lähettää sen takaisin ensimmäisellä hydrofiiliselle komponentille. GE:n suurin panostus tekniikkaan oli keksiä materiaali ja ratkaisu, jotka tekisivät kierrosta mahdollisimman nopean.

Aika näyttää korvautuuko prosessoreiden kupariset heatspreaderit GE:n uudella vesikierrollisella tekniikalla, vai hyödynnetäänkö tekniikkaa vain avaruutta tutkivissa laitteissa.

1 kommentti

timpani
Kyllä sitä vielä joku testaa tietokoneessakin :) vaikka ei markkinoille tulisikaan. 2x tehokkaampi lämmönjohto kuulostaa aika kovalta :o

Allekirjoitus

Kommentoi uutista

Uusimmat viestit keskustelualueillamme

Keskustelu Viestejä Uusin viesti Keskustelualue
Muillakin huonoja kokemuksia Acerin läppäreistä? 3 21.1.2018 03:21 Kannettavat tietokoneet
Edullinen peliläppäri 5 14.12.2017 15:46 Kannettavat tietokoneet
Synaptics ohjauspaneeli ei toimi 4 5.9.2017 12:05 Kannettavat tietokoneet
Lisää... | Kirjoita uusi viesti keskustelualueille