AfterDawn logo

General Electric kehitti kuparia paremmin lämpöä johtavan materiaalin

Manu Pitkänen Manu Pitkänen
1 kommentti

General Electric (GE) on kehittänyt Yhdysvaltain puolustusvoimien rahoituksen avulla uuden materiaalin ja tekniikan, jotka mahdollistavat kuparia kaksi kertaa paremmat lämmönjohto-ominaisuudet. Materiaalin kehittämiskustannuksista ei ole tietoa, joten taloudellisista syistä uusi keksintö voi jäädä hyödyntämättä elektronisissa komponenteissa, joihin se muuten sopisi erinomaisesti.

Laskentakyvyn kasvaessa myös lämmöntuotannolla on ollut tapana kasvaa, joten aiempaa paremmin lämpöä johtavien materiaalien keksimiselle on tarvetta. General Electricin nanoteknologian tutkijat ovat kehittäneet materiaalin, jonka avulla veden faasimuutokset voidaan valjastaa elektronisten komponenttien viilentämiseen. Uusi nanomateriaali paitsi johtaa lämpöä kuparia paremmin, niin se myös kestää kymmenen kertaa suurempaa painovoimaa kuin mitä Maassa koetaan.


General Electricin kehittämä tekniikka toimii periaatteessa hyvin yksinkertaisella tavalla, jossa vastakkaisina osapuolina on vettä puoleensa vetävä (hydrofiilinen) ja vettä hylkivä (hydrofobinen) komponentti. Hydrofiilinen komponentti vetää puoleensa viileää vettä ja höyrystää sen, jonka jälkeen höyry menee myös hydrofiilisen verkkorakenteen läpi. Rakenteen ohitettuaan vesi ohjautuu hydrofobiselle komponentille, joka viilentää veden ja lähettää sen takaisin ensimmäisellä hydrofiiliselle komponentille. GE:n suurin panostus tekniikkaan oli keksiä materiaali ja ratkaisu, jotka tekisivät kierrosta mahdollisimman nopean.

Aika näyttää korvautuuko prosessoreiden kupariset heatspreaderit GE:n uudella vesikierrollisella tekniikalla, vai hyödynnetäänkö tekniikkaa vain avaruutta tutkivissa laitteissa.

1 KOMMENTTI

timpani1/1

Kyllä sitä vielä joku testaa tietokoneessakin :) vaikka ei markkinoille tulisikaan. 2x tehokkaampi lämmönjohto kuulostaa aika kovalta :o

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT