Intel suunnittelee Atomia servereille

Kirjoittaja Teemu Laitila,

Intel suunnittelee Atomia servereille
Moniytimisten prosessoreiden yleistymisen myötä serveritekniikassakin on huomattu useamman pienen ytimen hyödyt monissa käyttötarkoituksissa verrattuna muutamaan tehokkaampaan prosessoriin. Intel on ilmoittanut aikovansa tuoda ensi vuonna markkinoille tähän mennessä lähinnä miniläppäreissä nähtyihin Atom-prosessoreihin perustuvia micro-palvelimia. Ajatus ei ole uusi, sillä viime kuussa vähävirtaisiin palvelinratkaisuihin erikoistunut SeaMicro-niminen yritys esitteli 256 Atom-prosessoriin perustuvaa palvelintaan.

Vaikka useita kymmeniä tai jopa satoja prosessoriytimiä sisältävät palvelimet eivät kaikkiin käyttötarkoituksiin sovellu, Intel uskoo micro-palvelinten toimitusten muodostavan jopa 10 prosenttia koko palvelinmyynnistä seuraavan 4 - 5 vuoden aikana.
Päätös Atom-sirujen hyödyntämisestä serverikäytössä on mielenkiintoinen käänne, sillä aiemmin Intel ja Google esittivät epäilyjä satojen ytimien palvelinten käyttökelpoisuudesta. Kritiikki kohdistui pääasiassa mobiiliprosessoreita kehittävän ARM:n suunnitelmiin siirtyä älypuhelimista ja tableteista moniytimisten ja vähävirtaisten palvelinten markkinoille.


Kuva: Anandtech


Yllä olevan dian mukaan Intel aikoo saada ensimmäiset palvelimiin tarkoitetut Atom-prosessorit markkinoille joskus ensi vuoden aikana. Uusina ominaisuuksina odotetaan saapuvan ainakin 64-bittinen käskykanta, parempi rautatason tuki palvelimissa tärkeälle virtualisoinnille sekä parempi virheenkorjaustekniikka.

Kommentoi uutista

Uusimmat viestit keskustelualueillamme

Keskustelu Viestejä Uusin viesti Keskustelualue
Muillakin huonoja kokemuksia Acerin läppäreistä? 3 21.1.2018 03:21 Kannettavat tietokoneet
Edullinen peliläppäri 5 14.12.2017 15:46 Kannettavat tietokoneet
Lisää... | Kirjoita uusi viesti keskustelualueille