GeForce GTX 590 saapuu reilusti alikellotettuna?

Kirjoittaja Teemu Laitila,

GeForce GTX 590 saapuu reilusti alikellotettuna?
Ruotsalainen Nordic Hardware väittää saaneensa tarkempia tietoja Nvidian ensi viikolla odotetun kahden grafiikkapiirin GeForce GTX 590 -mallin ytimien kellotaajuuksista. Kortilta löytyvien kahden GF110-grafiikkapiirin kellotaajuudet ovat olleet spekulaation kohteena alan foorumeilla, sillä yhteen GF110-piiriin perustuvan GeForce GTX 580 -mallin TDP-arvo on jo massiiviset 244 wattia.

Nordic Hardware väittää useampaan sisäpiirilähteeseen vedoten, että Nvidia on joutunut laskemaan kellotaajuuksia huomattavan paljon pitääkseen kahden piirin yhdistetyn tehonkulutuksen aisoissa. AMD:n viime viikolla julkaisema Radeon HD 6990 tehonkulutus ylittää kaikki aiemmat näytönohjaimet, mutta yhtiö onnistui kuitenkin käytännössä tuplaamaan yhteen Cayman-piiriin perustuvan Radeon HD 6970 -mallin tehot ainakin sisäänrakennettua ylikellotustilaa käytettäessä.

Vaikka kaksi GeForce GTX 580 -korttia SLI-kokoonpanossa päihittääkin AMD:n kahden piirin huippumallin, Nvidian heikompi suorituskyky suhteessa tehonkulutukseen ei mahdollista piirien ajamista täysillä tehoilla.


Nordic Hardware arvioi GTX 590 -mallin saapuvan markkinoille noin 600 MHz:n asetetuilla GPU:n kellotaajuuksilla verrattuna GTX 580 mallissa käytettävään 772 MHz:n nopeuteen. Samojen lähteiden mukaan muistin kellotaajuutta olisi laskettu noin 3400 MHz:n verrattuna GTX 580:n 4008 MHz:n tasoon.

Jos Nordic Hardwaren sisäpiiritiedot pitävät paikkansa, Nvidia GTX 590 on noin 55 prosenttia tehokkaampi kuin tämän hetkinen huippumalli GTX 580. AMD:n kahden piirin kokoonpano on kuitenkin numeroiden perusteella 100% tehokkaampi (ylikellotustilassa) kuin yhtiön yhden piirin lippulaiva Radeon HD 6970. GeForce GTX 590 julkaistaan 22. maaliskuuta ja hinnan on ennakoitu asettuvan erittäin korkeaksi.

Hardware.fi päivän diilit sähköpostiisi!

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme ja saat aina tiedon, kun löydämme jonkin huikean tarjouksen nettiä selatessamme:

Kommentoi uutista