AfterDawn logo

Elektroniikan hinta saattaa nousta Japanin maanjäristyksen vuoksi

Manu Pitkänen Manu Pitkänen
3 kommenttia

Japania ravisutteli muutama päivä sitten 8,9 richterin maanjäristys, joka yhdessä siitä seuranneen tsunamin kanssa aiheuttivat satojen miljardien aineelliset vahingot humanitaaristen ongelmien lisäksi. Viime aikojen yksi suurimmista luonnonkatastrofeista vaikuttaa todennäköisesti myös elektroniikkateollisuuteen.

Vaikka mikään suuri puolijohde- tai elektroniikkavalmistaja ei suoranaisesti kärsinyt katastrofista, mahdollisesti yhtä LCD-tehdasta lukuun ottamatta, niin järistyksellä on laajoja epäsuoria vaikutuksia markkinoihin. Japanissa valmistetaan noin 10 prosenttia kaikista DRAM-muisteista ja noin 35 prosenttia esimerkiksi SSD-asemissa käytetyistä NAND-muisteista. Koko elektroniikkateollisuuden arvosta noin 13,9 prosenttia tulee Japanista. Markkinatutkimusyhtiö iSuppli arvioi, että järistys häiritsee toimitusketjua ainakin kahden viikon ajan, mikä pienentää yritysten varastoja.


Ottaen huomioon Japanin suuren merkityksen edellä mainituilla aloilla, niin kahden viikon toimitushäiriöllä on laaja vaikutus komponenttien saatavuuteen. Varastojen täyttämiseen ja tuotannon normalisointiin menee oma aikansa. Koska komponenttien saatavuus tulee todennäköisesti heikentymään rajusti, niin komponenttien ja sitä myötä lopputuotteidenkin hinnat tulevat nousemaan.

3 KOMMENTTIA

Thor19931/3

Ihmehän se olis jos ei jotenkin vaikuttais..

p.s. "satavuus tulee todennäköisesti heiknetymään rajusti"

Asentaja123 (vahvistamaton)2/3

Nähtäväksi jää onko suoranaisia vaikutuksia kuluttajahintoihin ollenkaan.

Mauriland3/3

No ainakin on taas myyntimiehillä hyvä "syy" lisätä hintaa kun jotain tapahtuu. Varmaan poltoaineetkin nousee kun yks jalostamo tuola oli tulessa :D

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT