AfterDawn logo

AMD skeptinen Thunderboltin menestyksen suhteen

Teemu Laitila Teemu Laitila
2 kommenttia

Intelin suurin kilpailija prosessorimarkkinoilla AMD ei ole vakuuttunut Intelin äskettäin julkaiseman Thunderbolt (ent. Lightpeak) tekniikan tarpeellisuudesta ja elinkelpoisuudesta. AMD uskoo Thunderboltista muodostuvan vain yksi monista patentoiduista väyläratkaisuista, jotka eivät ole levinneet laajempaan käyttöön.

AMD:n mielestä Thunderbolt ei 10 Gb/s siirtonopeudestaan huolimatta tarjoa tarpeeksi etua, jotta sillä kannattaisi korvata nykyisin käytössä olevia avoimempia standardeja. Joissain tapauksissa siirtyminen Thunderboltin käyttöön olisi jopa askel taaksepäin siirtonopeuden suhteen. Esimerkiksi nykyinen DisplayPort 1.2 -standardi mahdollistaa jopa 17 Gb/s nopeuden.

Kritiikkiä sai Intelin ja Applen päätös käyttää nykyistä DisplayPort-liitintä Thundebolt-väylän liitäntänä. "Thunderboltin sijoittaminen DisplayPort-liitäntään laskee liitännän tarjoamaa kaistanleveyttä ja vähentää useamman näytön kokoonpanoille tarjolla olevaa kaistaa".


Tällä hetkellä mikään lisälaite näyttöjä sekä ulkoisia grafiikkakiihdyttimiä lukuun ottamatta ei kykene hyödyntämään Thunderboltin tarjoamaa kaistanleveyttä PCI Express -väylän läpi. Käytännössä nykyisen kaltainen Thunderbolt ei edes kykene toimimaan ulkoisen näytönohjaimen liitäntästandardina, sillä 10 Gb/s ei ole riittävästi modernien näytönohjainten tarpeisiin.

2 KOMMENTTIA

Arzgahhh1/2

No nytkö se on sitten Intel tuhoutumassa?

EmDzei2/2

Loistava artikkeli toimittajalta, jossa kirjoitetaan uudesta tekniikasta myös kriittisesti. Hyvä myös AMD, koska toit tämän uuden tekniikan huonotkin puolet päivänvaloon.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT