AfterDawn logo

Suurimmat kovalevyvalmistajat ilmoittivat tuesta Thunderbolt-liitännälle

Teemu Laitila Teemu Laitila
2 kommenttia

Kaksi maailman suurinta kiintolevyvalmistajaa, Seagate ja Western Digital ovat ilmoittaneet aikovansa lisätä tuotteisiinsa Thunderbolt-tuen vielä kuluvan vuoden aikana. Seagaten edustajan mukaan tuki tullaan näkemään ensimmäisenä yhtiön ulkoisten kiintolevyjen GoFlex-sarjassa.

Western Digitalilta kerrotaan, että Thunderbolt tuo kuluttajille sekä lisää suorituskykyä että käytön helppoutta erilaisten liitäntöjen määrän vähentyessä.

Aiemmin LightPeak-nimellä tunnettu Intelin kehittämä uusi väylätekniikka Thunderbolt julkaistiin virallisesti kuitenkin vasta eilen Applen uusimpien MacBook Pro -mallien yhteydessä. Intel on kertonut, että tekniikka ei ole varsinaisesti Applen yksinoikeus, mutta muiden valmistajien Thunderbolt-tuotteita odotellaan vasta ensi vuoden puolella. Huolimatta tekniikkaa tukevien laitteiden vähyydestä, yhdessä yli 50 prosentin osuutta kiintolevymarkkinoista hallitsevien WD:n ja Seagaten tuki on Intelille tärkeä saavutus.

Thunderbolt-tekniikalla saavutetaan 10 Gb/s -siirtonopeus kahteen suuntaan yhden kaapelin välityksellä. Liitäntä tukee PCI Express -protokollaa nopeaan datasiirtoon sekä DisplayPort-protokollaa näyttöjen liittämiseen. Vaikka 10 Gb/s -nopeuksista ei ole juuri hyötyä nykypäivän kiintolevyille, historia osoittaa potentiaalin tulevan hyötykäyttöön ajan mittaan.


Uuteen liitäntään siirtyminen vaatii kiintolevyvalmistajilta käytännössä uusien PCIe-protokollaa tukevien levyohjainten kehittämistä ja liittämistä tuotteisiin.

2 KOMMENTTIA

ArttuH5N11/2

Liitäntä vaikuttaa (ainakin paperilla) oikein hyvältä ja toimivalta. Ja hienoa jos sille saadaan laajalti tukea.

Eriol2/2

Saattaa kuitenkin jäädä eSatan ja FireWiren tapaan melko marginaaliseksi liitännäksi. Normikäytössä edes SSD-levyt eivät ole lähellä USB 3.0 rajoja, joka on jo nyt melko yleisesti käytössä.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT