Suurimmat kovalevyvalmistajat ilmoittivat tuesta Thunderbolt-liitännälle

Kirjoittaja Teemu Laitila, | Kommentteja (2)

Suurimmat kovalevyvalmistajat ilmoittivat tuesta Thunderbolt-liitännälle
Kaksi maailman suurinta kiintolevyvalmistajaa, Seagate ja Western Digital ovat ilmoittaneet aikovansa lisätä tuotteisiinsa Thunderbolt-tuen vielä kuluvan vuoden aikana. Seagaten edustajan mukaan tuki tullaan näkemään ensimmäisenä yhtiön ulkoisten kiintolevyjen GoFlex-sarjassa.

Western Digitalilta kerrotaan, että Thunderbolt tuo kuluttajille sekä lisää suorituskykyä että käytön helppoutta erilaisten liitäntöjen määrän vähentyessä.

Aiemmin LightPeak-nimellä tunnettu Intelin kehittämä uusi väylätekniikka Thunderbolt julkaistiin virallisesti kuitenkin vasta eilen Applen uusimpien MacBook Pro -mallien yhteydessä. Intel on kertonut, että tekniikka ei ole varsinaisesti Applen yksinoikeus, mutta muiden valmistajien Thunderbolt-tuotteita odotellaan vasta ensi vuoden puolella. Huolimatta tekniikkaa tukevien laitteiden vähyydestä, yhdessä yli 50 prosentin osuutta kiintolevymarkkinoista hallitsevien WD:n ja Seagaten tuki on Intelille tärkeä saavutus.

Thunderbolt-tekniikalla saavutetaan 10 Gb/s -siirtonopeus kahteen suuntaan yhden kaapelin välityksellä. Liitäntä tukee PCI Express -protokollaa nopeaan datasiirtoon sekä DisplayPort-protokollaa näyttöjen liittämiseen. Vaikka 10 Gb/s -nopeuksista ei ole juuri hyötyä nykypäivän kiintolevyille, historia osoittaa potentiaalin tulevan hyötykäyttöön ajan mittaan.

Uuteen liitäntään siirtyminen vaatii kiintolevyvalmistajilta käytännössä uusien PCIe-protokollaa tukevien levyohjainten kehittämistä ja liittämistä tuotteisiin.

2 kommenttia

ArttuH5N1
Liitäntä vaikuttaa (ainakin paperilla) oikein hyvältä ja toimivalta. Ja hienoa jos sille saadaan laajalti tukea.
Eriol
Saattaa kuitenkin jäädä eSatan ja FireWiren tapaan melko marginaaliseksi liitännäksi. Normikäytössä edes SSD-levyt eivät ole lähellä USB 3.0 rajoja, joka on jo nyt melko yleisesti käytössä.

Kommentoi uutista

Uusimmat viestit keskustelualueillamme

Keskustelu Viestejä Uusin viesti Keskustelualue
Muillakin huonoja kokemuksia Acerin läppäreistä? 3 21.1.2018 03:21 Kannettavat tietokoneet
Edullinen peliläppäri 5 14.12.2017 15:46 Kannettavat tietokoneet
Synaptics ohjauspaneeli ei toimi 4 5.9.2017 12:05 Kannettavat tietokoneet
Lisää... | Kirjoita uusi viesti keskustelualueille