AMD ottaa 28 nanometrin prosessin käyttöön vuoden kuluttua

Kirjoittaja Manu Pitkänen,

AMD ottaa 28 nanometrin prosessin käyttöön vuoden kuluttua
Taiwan Economic Newsin uutisen mukaan AMD aikoo ottaa 28 nanometrin valmistustekniikan käyttöön vasta vuoden kuluttua. Uudella prosessilla valmistetaan yhtiön tulevat Southern Islands -näytönohjaimet (Radeon HD 7000 -sarja).

Southern Islands -näytönohjaimien grafiikkaytimet valmistaa TSMC, jonka 28 nanometrin tuotantolinjat ovat jo hyvin lähteneet käyntiin. TSMC:n arvion mukaan 28 nanometrin prosessilla tuotetut piirit tuottavat kaksi tai kolme prosenttia tämänvuotisesta liikevaihdosta. Prosessi ei siis tule tämän vuoden aikana kovin laajaan käyttöön. Nvidia kertoi jo aiemmin, että 28 nanometrin prosessilla valmistetut komponentit ilmestyvät vasta ensi vuonna prosessipäivityksen hitauden vuoksi. Näytönohjaimiin 28 nanometrin prosessin arveltiin aiemmin tulevan käyttöön jo tämän vuoden lopulla. Tällä hetkellä yhtiöt käyttävät 40 nanometrin tekniikkaa, koska TSMC:n päätös jättää 32 nm:n prosessi kokonaan välistä on estänyt siihen siirtymisen.


Mielenkiintoista on se, että AMD ottaa TSMC:n sopimusvalmistajakseen Globalfoundriesin sijaan, joka tulee valmistamaan Krishna- ja Wichita-prosessorit (28 nm). Tieto prosessipäivityksen aikataulun siirtymisestä tarkoittaa samalla myös sitä, että luvassa on pitkä vuosi 40 nanometrin parissa, mitä on käytetty vuodesta 2008 lähtien.

TSMC:n tarkoituksena on siirtyä 20 nanometrin prosessiin vuoden 2012 alkupuoliskon aikana ja ottaa prosessi laajamittaisesti käyttöön vuoden 2013 alussa.

Hardware.fi päivän diilit sähköpostiisi!

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme ja saat aina tiedon, kun löydämme jonkin huikean tarjouksen nettiä selatessamme:

Kommentoi uutista

Uusimmat viestit keskustelualueillamme

Keskustelu Viestejä Keskustelualue
Hyvät tarjoukset-ketju 1095 PC:n rautaan liittyvä keskustelu
Perseilyketju. 2161 Vapaata keskustelua
VHS kasettien digitointi 17 Digivideo-ongelmat ja -keskustelu
Lisää muistia Acer läppäriin 9 Kannettavat tietokoneet
Uusi kone 1200€ 2 Uutta tietokonetta ostamassa
Videoketju 375 Vapaata keskustelua
Biisiketju 4610 Vapaata keskustelua
Win 7 läppärille näytöntallentaja Zoom-tallennuksia varten 3 Windows -ongelmat
PC uudet järkevät komponentit 3 PC:n rautaan liittyvä keskustelu
Näyttöteline kolmelle 27" näytölle 4 Tietokoneen näytöt
Näytä lisää viestejä