Micron puolustelee 25 nanometrin NAND-muisteja

Kirjoittaja Manu Pitkänen,

Micron puolustelee 25 nanometrin NAND-muisteja
Parin viikon sisällä on keskusteltu julkisuudessa uudemmissa SSD-asemissa käytettyjen, 25 nanometrin prosessilla valmistettujen NAND-muistien toimivuudesta. Ainakin OCZ on onnistunut suututtamaan asiakkaansa perinpohjaisesti aiheeseen liittyvällä harhaanjohtavalla markkinoinnilla.

Muistivalmistaja Micron on astunut julkisuuteen vakuuttaakseen 25 nanometrin NAND-muistien kestävyyttä ja varmatoimisuutta, mitä yhtiö itsekin valmistaa SSD-asemien lisäksi. Yhtiö myöntää, että 25 nanometrin tuotantoprosessissa oli ongelmia MLC-NAND-muistien kohdalla. Ensimmäiset muistit eivät olleet kestäviä, mutta ongelmat ovat nyt ohi – tai ainakin ne siirtyvät unholaan aivan pian. Micronin mukaan ei ole tuotantoprosessin vika, että yhtiön kilpailija (OCZ) käyttää harhaanjohtavaa markkinointia. Micron toivoo, etteivät kuluttajat antaisi tällaisten tapahtumien estää tekniikan kehitystä. Pienempi valmistusprosessi pienentää valmistajien kustannuksia, minkä pitäisi näkyä myös lopputuotteiden hinnassa.

NAND-muistien kestävyys heikkenee 40 prosenttia mahdollisten kirjoitus–tyhjennys-operaatioiden lukumäärällä mitattuna, kun valmistusprosessia pienennetään 34 nanometristä 25 nanometriin. Tämän vuoksi esimerkiksi OCZ on joutunut laajentamaan niin sanotun over-provisioning-muistia varsinaisen tallennuskapasiteetin kustannuksella. Over-provisioning-muisti on muistia, jota otetaan käyttöön sitä mukaan kuin muistisoluja kuolee. Muistityyppi ei näy loppu käyttäjälle tallennustilana. OCZ ei ole ilmoittanut asiasta kuluttajille selvästi, vaan on esimerkiksi markkinoinut SSD-asemaa 120 gigatavun kapasiteetilla vaikka siinä on tallennustilaa 115 gigatavua (over-provisioning-muisti huomioituna 120 GB). OCZ on taipunut painostuksen alla ja luvannut tarjota ilmaisia SSD-asemia kuluttajille, joille sattumukset ovat aiheuttaneet ongelmia.

OCZ:n käytös on suututtanut kuluttajat eri puolilla maailmaa, sillä pelkän harhaanjohtavan markkinoinnin lisäksi kuluttajat ovat havainneet suorituskyvyn olevan heikompaa 25 nm:n SSD-asemilla kuin niiden 34 nm:n vastineissa. Kuluttajien luottamusta itselleen vaali eilen Mushkin, joka kertoi siirtyvänsä 25 nanometrin NAND-muisteihin vasta sitten kun ne ovat tarpeeksi toimivia.

Kommentoi uutista

Uusimmat viestit keskustelualueillamme

Keskustelu Viestejä Uusin viesti Keskustelualue
Muillakin huonoja kokemuksia Acerin läppäreistä? 3 21.1.2018 03:21 Kannettavat tietokoneet
Edullinen peliläppäri 5 14.12.2017 15:46 Kannettavat tietokoneet
Lisää... | Kirjoita uusi viesti keskustelualueille