Tom’s Hardware Suomessa, ensimmäiset 6kk takana

Kirjoittaja Petteri Pyyny, | Kommentteja (9)

Tom’s Hardware Suomessa, ensimmäiset 6kk takana
Noniin, ensimmäinen puolikas vuosi on kulunut siitä, kun avasimme suomenkielisen Tom's Hardware -sivuston ja halusin tehdä, ainakin omaksi ilokseni, jonkinlaisen yhteenvedon ensimmäisten kuukausien kokemuksista.

Heille, jotka eivät sivuston taustoja tunne, kerrottakoon, että Tom's Hardwaren suomenkielisiä sivustoja ylläpitää AfterDawn Oy, jonka todennäköisesti aika moni suomalainen tuntee myös samannimisen saitin taustalta. Ostimme keväällä 2010 Tom's Hardwaren brändin omistavalta, ranskalaiselta BestOfMedialta lisenssioikeudet sivustoon, sopimuksen kattaessa kaikki Pohjoismaat. Tämä oli tietääkseni ensimmäinen kerta Suomessa, kun pelkästään verkossa julkaistava kansainvälinen sisältöbrändi tuodaan lisenssisopimuksella Suomeen (vastaavia lisensointisopimuksia löytyy kyllä verkkopalveluiden puolelta, tunnetuimpana ehkä Alma Median ylläpitämä Monster.fi sekä netin esihistoriasta esim. MTV3:n aikanaan ylläpitämä suomenkielinen Alta Vista -hakukone).


Kun sopimustekniset yksityiskohdat saatiin hierottua kuntoon, alkoi sivuston rakentaminen sekä uusien työntekijöiden rekrytointi. Suomenkielisellä sisältöpuolella meillä oli hieman vajausta miehityksessä muutenkin, joten päätimme rekrytoida samantien kolme uutta uutistoimittajaa riveihimme, jotka tulisivat tuottamaan sisältöä niin AfterDawnin, Puhelinvertailun kuin Tom's Hardwarenkin palveluihin. Hakemuksia tuli ihan mukavasti, toista sataa ja näistä seuloimme riveihimme nykyiset THG:n toimittajat, jotka ovat samalla varsin aktiivisesti olleet mukana myös muiden sivustojemme sisällöntuotannossa.

Kun sivusto vihdoin saatiin auki elokuussa 2010, oli meille täysi arvoitus se, että löytääkö tämän tyyppinen sivusto paikkaansa Suomen markkinoilla -- etenkin, kun "tiukkaan PC-rautaan" keskittyviä suomenkielisiä harrastesivuja on syntynyt ja kuollut viimeksikuluneen 10 vuoden aikana aika huikea määrä. Otavamedian omistama Muropaketti on onnistunut pysymään "kukkona tunkiolla" vahvan yhteisönsä ja pitkän linjan toimituksellisen linjansa ansiosta. Lisäksi oman haasteensa kokonaisuudelle antoi se, että Tom's Hardwaren muut kansainväliset versiot voivat uutisoida suht vapaasti myös kaikenlaisista muistakin aiheista, kuten konsolitekniikasta, P2P-oikeudenkäynneistä, uusista puhelinmalleista, jne -- me taas halusimme pitää nuo edellämainitut aihealueet kunkin omalla sivustollaan (digitekniikan AfterDawnissa ja kännykkäuutiset Puhelinvertailussa), joten aihepiiri tulisi väistämättä keskittymään vain ja ainoastaan PC-rautaan. Omat kävijämääräveikkauksemme vaihtelivat muutaman tuhannen ja 50 000 yksittäisen viikkokävijän välillä.

Nyt 6kk myöhemmin, voidaan sanoa, että veikkausten keskiarvo oli aika hyvä haarukka -- sivuston kävijämäärät ovat pyörineet aika hyvin 11 000 ja 17 000 viikkokävijän välimaastossa, joka on täysin uudelle, todella rajatulle aihepiirille omistautuneelle sivustolle ihan mukava luku.

Kiinnostusta aiheeseen kuitenkin tuntuu löytyvän -- sivuston Facebook -fanisivu on onnistunut keräämään jo lähes 700 "fania", joka on kohtuullisen hyvä saavutus, kun sen suhteuttaa sivuston kävijämääriin nähden. Lisäksi sivuston uutiset ja artikkelin ovat pikkuhiljaa keräämässä enemmän ja enemmän linkkaajia blogeista, keskustelualueilta ja sosiaalisesta mediasta, joten suunta on oikea.


Lähiviikkoina panostuksemme Tom's Hardwaren rakentamiseen tulevat olemaan entistä suuremmat -- muut Pohjoismaat odottavat jo nurkan takana. Eli aloitimme norjan-, ruotsin- ja tanskankielisten uutistoimittajien rekrytoinnit tällä viikolla ja tarkoituksenamme on avata kaikissa edellämainituissa maissa lokalisoidut Tom's Hardware -sivustot jo maaliskuussa 2011. Tämä tietää toimittajakuntamme lähes kaksinkertaistumista ja samalla aika valtavaa riskiä näin pienelle yritykselle, mutta usko omaan tekemiseen on ainakin kova :-) Tähän asti pohjoismaiset AfterDawn -sivustot ovat olleet lähinnä download.fi:n klooneja, AfterDawn-brändillä varustettuna, mutta uutistoimittajien rekrytoinnin myötä homma muuttuu aikalailla täysin. Näillä näkymin muissa Pohjoismaissa tulemme keskittämään kaiken uutisointimme Tom's Hardware -brändin alle, joten siellä uutiset voivat olla monipuolisemmin tekniikan kaikilta osa-alueilta ammentavia -- eli THG Ruotsista tulee löytymään niin PC-tekniikan uutisia kuin pelikonsolitekniikkaan ja kännyköihinkin liittyviä uutisia.

Sisältöä on kuudessa kuukaudessa syntynyt aika rutkasti, joten ainakaan uutisoinnin ja artikkelien puutteesta palvelua ei voida syyttää. Uutistuotantohan on toimittajakuntamme omaa, kun taas pidemmät artikkelit saamme suoraan kansainväliseltä Tom's Hardwarelta käännettäväksemme. Kuluneen kuuden kuukauden aikana olemme julkaisseet palvelussa lähes 800 uutista eli uutisia on tullut yli neljän uutisen päivätahdilla. Laajoja artikkelikokonaisuuksia palvelussa on julkaistu tähän mennessä 86 kappaletta (yhteensä yli tuhat sivua).

Toivommekin, että Tom's Hardware löytää tulevien vuosien aikana Suomesta sen verran laajan lukijakunnan -- ja onnistuu luomaan palveluun myös aktiivisen yhteisön -- ja todistaa näin omalta osaltaan, että tämäntyyppinen brändin "maahantuonti" on kannattavaa ja kenties kannustaa tuomaan muitakin kovia sisältöpalveluita Suomeen tulevaisuudessa.

Miten Te, lukijamme, suhtaudutte Tom's Hardwaren ensimmäiseen puolivuotiskauteen? Olemmeko tuoneet jotain uutta ja hyödyllistä suomalaiseen teknologiauutisointiin vai olisiko tämäkin aika/vaiva kannattanut ennemmin panostaa johonkin aivan muuhun?


-Petteri Pyyny
AfterDawn Oy

Hardware.fi päivän diilit sähköpostiisi!

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme ja saat aina tiedon, kun löydämme jonkin huikean tarjouksen nettiä selatessamme:

9 kommenttia

ArskaVi
ArskaVi
Luen säännöllisesti, joten paikkansa tämäkin saitti on meikäläisen kohdalla löytänyt.

THW:hän ilmestyi taannoin Ruotsissa ruotsiksi, right?
Kääpis
Kääpis
Afterdawnin ohella luen myös tätä säännöllisesti, oikeastaan vanhaa kunnon audio/video asiaa enemmän nykyään kiinnostaa tämä pc-tekniikka. Ja ehkä ihan hyväkin että ne kaksi aluetta on sitten eri brändeillä.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 18. helmikuuta, 2011 @ 18:55
huru1
huru1
Kiitos hyvästä palvelusta!
Tarpeeseen nämä sivut tulivat. Paljon mielenkiintoista ja päivitettyä asiaa.
ep_
ep_
On muuten hyvä että Tom's hardwaren uutiset on samassa syötteessä kuin afterdawnin. Loistavaa että on joku PC-rautaan enemmän keskittynyt monipuolinen sivusto.
dRD
dRD
Originally posted by ArskaVi:
THW:hän ilmestyi taannoin Ruotsissa ruotsiksi, right?
Jep. THG ilmestyi aiemmin ruotsiksi, silloinkin lisenssisopimuksella, mutta ilmeisesti tuo ruotsinkielistä THG:tä pyörittänyt firma ei saanut hommaa koskaan oikein "lentoon", muistaakseni 4-5 vuoden jälkeenkin viikkokävijöitä taisi olla maksimissaan 30,000 - 40,000. Toivotaan, että AfterDawn onnistuu länsinaapurissa paremmin -- meidän ruotsinkieliset omat sivumme tavoittavat nykyisin noin 15,000 viikkokävijää länsinapurissa, johon siihenkin on tarkoitus hakea kasvua THG:n ja ruotsitoimittajien kautta.


Petteri Pyyny (pyyny@twitter)
Webmaster
https://AfterDawn.com/

vetola
vetola
Uutisvirtaa tulee luettua kaikilta kolmelta Afterdawnin "alueelta", mutta artikkeleita ilmestyy mielestäni kaikkiin liian vähän. En tiedä ovatko ne edes palveluiden ydinaluetta, mutta niitä lukisi mielellään paljon enemmän. Erityisesti tämä korostuu mielestäni puhelinvertailussa ja THG:ssa. Erilaisia tuotteita on loputtomasti, uusien tuotteiden julkistuksia on jatkuvasti, mutta puhelinvertailu ja THG on jäänyt mieleen lähinnä uutispalveluina.
dRD
dRD
Originally posted by vetola:
Uutisvirtaa tulee luettua kaikilta kolmelta Afterdawnin "alueelta", mutta artikkeleita ilmestyy mielestäni kaikkiin liian vähän.
Artikkeleilla viitannet juurikin näihin pidempiin kokonaisuuksiin eli THG:ssa noihin käännettyihin artikkeleihin ja PV:ssä puhelinten arvosteluihin?

Niissä on sellainen ongelma, etenkin "omaa tuotantoa" olevissa jutuissa, että ne vievät ihan tuhottomasti aikaa ja eivät kuitenkaan tuota ihan hirvittävän paljon enempää lukijoita kuin tavalliset uutiset, joten niitä ei voi ihan solkenaan olla tekemässä, kun resurssit ovat rajalliset ja homma pitää pitää kuitenkin kannattavana.

PV:n puolella pyritään nyt tuollaiseen 8-15 puhelimen laajempaan arvosteluun per vuosi -- THG:n puolella artikkeleita tuleekin selkeästi enemmän (noin 10-15kpl/kk), kun ne saadaan käännöstyönä, eikä materiaalia tarvitse "itse" kirjoittaa.

Petteri Pyyny (pyyny@twitter)
Webmaster
https://AfterDawn.com/

Ranvier
Ranvier
Onhan tää mahtava sivusto tuon afterdawnin kaveriksi.
msly
msly
Erittäin hienoa, että otetaan enemmän riskiä ja laajennutaan ulkomaille. :) Toivottavasti menee hyvin.

Kommentoi uutista

Uusimmat viestit keskustelualueillamme

Keskustelu Viestejä Keskustelualue
Biisiketju 5277 Vapaata keskustelua
Läppäriä opiskeluun 5 Uutta kannettavaa ostamassa
Samsung Smart Switch tietojen siirto 1 Android -keskustelu
Hyvät tarjoukset-ketju 1201 PC:n rautaan liittyvä keskustelu
Pelejä ilmaiseksi 132 PC:n pelit
Ukraina keskustelu - Venäjän hyökkäys Ukrainaan 54 Vapaata keskustelua
YLE Areena 13 Vapaata keskustelua
Valokuidun saatavuus eri puolilla Suomea 18 Laajakaistaliittymät
Samsung Xpress c430W värilaserin kuvayksikkö lopussa 24 Tulostimet, näppäimistöt ja muut oheislaitteet
Winamp asetukset 2 Keskustelua musiikkiohjelmista
Näytä lisää viestejä