Näin tarkistat SATA-porttien kunnon Cougar Point -emolevyssä

Kirjoittaja Teemu Laitila, | Kommentteja (1)

Näin tarkistat SATA-porttien kunnon Cougar Point -emolevyssä
Lähes kaikki suuret emolevyvalmistajat ovat jo ilmoittaneet korvaavansa asiakkailleen tai vaihtavansa uuteen kaikki Intelin Cougar Point -piirisarjalla varustetut emolevyt. Intel ilmoitti aiemmin tällä viikolla havainneensa 6 Series -sarjan piirisarjoissa suunnitteluvirheen, jonka vuoksi noin viisi prosenttia emolevyistä sisältää ajan myötä toimintansa lopettavia SATA-portteja.

Intelin mukan virhettä ei huomattu sisäisissä testeissä, koska kyse on erittäin pienestä määrästä emolevyjä ja SATA-portin virheellinen toiminta ilmenee vasta useamman vuoden käytön myötä. Romanialaisella Lab 501 -foorumilla on kuitenkin todettu viallisten piirisarjojen erottuvan testeissä jo huomattavasti nopeammin kuin Intel on asiasta kertonut.

Viallisen SATA 3.0 Gb/s -portin tunnistamiseen tarvitaanHD Tune Pro -sovellus, josta on tarjolla ilmainen kokeiluversio. Kun sovelluksessa on valittu mahdollisesti viallisessa SATA 3 Gb/s liitännässä oleva kiintolevy, Health-välilehdellä näkyy kiintolevyn diagnostiikkatietoja kuten SMART-tiedot. SATA-liitännän heikentynyt kunto ilmenee useina epäonnistuneina diagnostiikkatesteinä.

Väliaikainen korjaus ongelmaan on kiintolevyjen siirto toimiviin SATA 6 Gb/s -liitätöihin, joihin suunnitteluvirheellä ei ole vaikutusta.


Kuva: Lab 501

1 kommentti

Anonymous User
Vihdoinkin joku keksi kuinka testata onko oma levy viallista mallia, eikä vain testiä joka kertoo onko SATA 3.0 Gb/s -porteissa laiteita kiinni.

Kommentoi uutista

Uusimmat viestit keskustelualueillamme

Keskustelu Viestejä Uusin viesti Keskustelualue
Muillakin huonoja kokemuksia Acerin läppäreistä? 3 21.1.2018 03:21 Kannettavat tietokoneet
Edullinen peliläppäri 5 14.12.2017 15:46 Kannettavat tietokoneet
Lisää... | Kirjoita uusi viesti keskustelualueille