AfterDawn logo

Näin tarkistat SATA-porttien kunnon Cougar Point -emolevyssä

Teemu Laitila Teemu Laitila
1 kommentti

Lähes kaikki suuret emolevyvalmistajat ovat jo ilmoittaneet korvaavansa asiakkailleen tai vaihtavansa uuteen kaikki Intelin Cougar Point -piirisarjalla varustetut emolevyt. Intel ilmoitti aiemmin tällä viikolla havainneensa 6 Series -sarjan piirisarjoissa suunnitteluvirheen, jonka vuoksi noin viisi prosenttia emolevyistä sisältää ajan myötä toimintansa lopettavia SATA-portteja.

Intelin mukan virhettä ei huomattu sisäisissä testeissä, koska kyse on erittäin pienestä määrästä emolevyjä ja SATA-portin virheellinen toiminta ilmenee vasta useamman vuoden käytön myötä. Romanialaisella Lab 501 -foorumilla on kuitenkin todettu viallisten piirisarjojen erottuvan testeissä jo huomattavasti nopeammin kuin Intel on asiasta kertonut.

Viallisen SATA 3.0 Gb/s -portin tunnistamiseen tarvitaanHD Tune Pro -sovellus, josta on tarjolla ilmainen kokeiluversio. Kun sovelluksessa on valittu mahdollisesti viallisessa SATA 3 Gb/s liitännässä oleva kiintolevy, Health-välilehdellä näkyy kiintolevyn diagnostiikkatietoja kuten SMART-tiedot. SATA-liitännän heikentynyt kunto ilmenee useina epäonnistuneina diagnostiikkatesteinä.


Väliaikainen korjaus ongelmaan on kiintolevyjen siirto toimiviin SATA 6 Gb/s -liitätöihin, joihin suunnitteluvirheellä ei ole vaikutusta.


Kuva: Lab 501

1 KOMMENTTI

Asentaja123 (vahvistamaton)1/1

Vihdoinkin joku keksi kuinka testata onko oma levy viallista mallia, eikä vain testiä joka kertoo onko SATA 3.0 Gb/s -porteissa laiteita kiinni.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT