Googlen tablet-Android haastaa iPadit

Kirjoittaja Teemu Laitila, | Kommentteja (2)

Googlen tablet-Android haastaa iPadit
Google esitteli eilen kauan kaivatun erityisesti tablet-kokoluokkaan optimoidun version Android-käyttöjärjestelmästään. Useiden uudesta versiosta kirjoitettujen esittelyjen pohjalta vaikuttaisi siltä, että tablet-versiota odottaneet laitevalmistajat olivat oikeassa.

Androidin vanhaan 2.2 versioon pohjautuva Galaxy Tab ei ole kohtuullisesta suosiostaan huolimatta saavuttanut erityisen vahvoja myyntilukuja, mistä osaltaan voi syyttää huonosti tableteille optimoitua käyttöliittymää. Samsungin ensimmäistä tablet-laitetta on moititty myös käyttöliittymän tahmeudesta. Android 3.0 Honeycomb hyödyntää paremmin tablettien isoja ruutuja ja tuo mukanaan myös paremman rautakiihdytyksen käytön sujuvoittamiseksi.Eilinen julkistustilaisuus ei tuonut esiin mitään erityisen yllättävää, Honeycombin käyttöliittymästä on julkaistu kohtuullisen kattavat videoesittelyt jo aiemmin. Honeycomb antaa aiempaa suuremman painoarvon Androidin kotiruudulle, jossa lisääntynyt kuva-ala mahdollistaa monipuolisemman informaation esittämisen. Käyttäjälle näytettyjä ilmoituksia onkin parannettu ja esimerkiksi saapuvasta sähköpostista ilmoitetaan kotiruudulle ilmestyvän pienoissovelluksen avulla.


Yksi käyttöliittymän suurimpia muutoksia on sovellusten valikoiden esittämiseen käytetty Action Bar -työkalupalkki. Se korvaa fyysisen menu-nappulan ja sovelluksesta riippuen sen valikoissa voidaan joko avata uusi välilehti selaimeen sekä säätää selaimen asetuksia tai tuoda uusia videoklippejä videoeditoriin.

Lisääntynyttä graafista suorituskykyä hyödynnetään kehittäjille tarkoitetuilla uusilla grafiikkakirjastoilla, jotka helpottavat näyttävien siirtymäanimaatioiden käyttöä. Animaatioihin saadaan potkua parannetulla laitteistokiihdytyksellä ja parannetulla tuella moniytimisille prosessoreille, jollainen yhä useammasta julkaistusta tablet-mallista löytyy.


Musiikkisoittimen levynkansia esittävä näkymä hyödyntää näytönohjaimen tehoja animaation esittämisessä.

Ensimmäinen markkinoille saapuva Android 3.0 -versioon perustuva tabletti on Motorolan Xoom, jota odotetaan myyntiin lähiviikkojen aikana. Muutaman viikon päästä Barcelonassa nähtäneen liuta uusia Honeycomb-tabletteja. Kun käyttöjärjestelmä on kunnossa, voidaan Applen iPadille viimeinkin odottaa varteenotettavaa kilpailua.

Jos siis Applen laitteiden käyttökokemus ei ole enää ylivoimainen kilpailijoihin verrattuna, tablet-kisan tulee ratkaisemaan kuka saa painettua laitteidensa hinnan alimmaksi. Apple ei perinteisesti ryhdy hintakilpailuun, joten sopivalla hinnoittelulla Android-tablettien menekki on vahvalla pohjalla.

Kuvat:ArsTechnica

2 kommenttia

Tomppa12
Linkit pielessä uutisessa.

Ei enää, miksi näitä viestejä ei voi poistaa?
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 3. helmikuu, 2011 @ 16:59
eddison84
Noniin, nyt on ensimmäinen järkevä käyttis olemassa tablet-käyttöä ajatellen. Vielä kun saadaan kohtuuhintaan laite ulos hyvällä raudalla sekä akkukestolla ja tilavalla muistilla.

EVGA P55 FTW - i5 750 - 4GB - GTX 460 1GB - Benq 22"
Samsung NC10, Asus Eee PC 1215N
Samsung Galaxy Note

Kommentoi uutista

Uusimmat viestit keskustelualueillamme

Keskustelu Viestejä Uusin viesti Keskustelualue
Muillakin huonoja kokemuksia Acerin läppäreistä? 3 21.1.2018 03:21 Kannettavat tietokoneet
Edullinen peliläppäri 5 14.12.2017 15:46 Kannettavat tietokoneet
Synaptics ohjauspaneeli ei toimi 4 5.9.2017 12:05 Kannettavat tietokoneet
Lisää... | Kirjoita uusi viesti keskustelualueille