Lisätietoja Intelin suunnitteluvirheestä

Kirjoittaja Teemu Laitila,

Lisätietoja Intelin suunnitteluvirheestä
Intel on selvittänyt tarkemmin Cougar Point -piirisarjassa ilmennyttä SATA II -porttien suorituskyvyn heikkenemistä.

Sijoitttajille ja analyytikoille puhunut Intelin edustaja Steve Smith kertoi, että ongelma koskettaa vain noin viittä prosenttia valmistetuista piirisarjoista. Smithin mukaan suunnitteluvirhe jäi huomaamatta sekä Intelin omissa että OEM-valmistajien testeissä, sillä se ilmenee erittäin hitaasti käytön myötä vasta useamman vuoden aikana.

Anandtechin mukaan ongelma sijaitsee pelkästään SATA 3.0 Gbps -liittimien piireissä käytetyssä transistorissa, jonka erittäin ohuen hilaoksidin läpi pääsevä virtavuoto saattaa kasvaa ajan myötä ja käytännössä estää SATA-liittimen toiminnan.


Intelin mukaan suunnitteluvirheessä ei ole kyse varsinaisesta toimintahäiriöstä, vaan ongelma on enemmänkin tilastollinen rappeutuminen erittäin pienessä osassa komponentteja. Yhtiöstä kerrotaan vian ilmenevän kiintolevyn BER-lukeman (Bit-error-rate) nousuna. Lopulta virheellisten bittien määrä kasvaa niin suureksi, että koko serial-ATA-liitäntä lakkaa toimimasta. Koska kyse on käytännössä komponentin kulumisesta, käytön määrä vaikuttaa vian ilmenemisnopeuteen.

Hardware.fi päivän diilit sähköpostiisi!

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme ja saat aina tiedon, kun löydämme jonkin huikean tarjouksen nettiä selatessamme:

Kommentoi uutista