IBM ja ARM kehittävät yhdessä 14 nm:n prosessia

Kirjoittaja Manu Pitkänen,

IBM ja ARM kehittävät yhdessä 14 nm:n prosessia
IBM ja ARM ovat tiedottaaneet, että jo vuonna 2008 alkunsa saanut yhteistyö jatkuu vielä tulevaisuudessa, ainakin 14 nanometrin prosessin kehittämiseen saakka. IBM on kehittänyt ARM:n kanssa myös 32 ja 28 nanometrin prosessit. Tiedotteessa ei kuitenkaan kerrota minkälaisella aikataululla yhtiöt aikovat siirtyä alle 20 nanometrin valmistustekniikoihin.

Yhteistyön ansiosta ARM on onnistunut pienentämään järjestelmämikropiiriensä (SoC) virrankulutusta sekä parantamaan niiden suorituskykyä. Samoja edistysaskeleita ARM odottaa saavansa kun viivanleveys laskee alle 20 nanometriin. ARM:n suunnittelemia siruja käytetään nykyään paljon älypuhelimissa ja tablet-tietokoneissa, joiden akunkesto tulee paranemaan selvästi yhteistyökumppaneiden arvelujen mukaan kun sirujen valmistustekniikkaa saadaan pienennettyä.

Yhteistyö vähentää samalla riskejä, jotka liittyvät prosessipäivityksiin. Lisäksi siirtyminen aiempaa pienempiin tekniikoihin tulee nopeutumaan. Tämä parantaa ARM:n kilpailukykyä Inteliä vastaan, joka aikoo tuoda ensimmäiset 22 nanometrin tekniikalla varustetut mobiiliprosessorit vuoden kuluessa markkinoille. Uusilla prosessoreilla Intel yrittää laajentua markkinoille, jotka ovat tähän asti ARM:n hallinnassa.

Hardware.fi päivän diilit sähköpostiisi!

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme ja saat aina tiedon, kun löydämme jonkin huikean tarjouksen nettiä selatessamme:

Kommentoi uutista