AfterDawn logo

Intelin Z68-piirisarja ilmestyy Q2/2011

Manu Pitkänen Manu Pitkänen

Intel julkaisi ensimmäiset Sandy Bridge -prosessorit vuoden alussa ja ne ovat saaneet kiitosta niiden hyvästä suorituskyvystä. Sandy Bridge -prosessoreille tarkoitetut P67- ja H67-piirisarjat ovat sen sijaan saaneet paljon moitteita. Asian korjaamiseksi Intel aikoo Anandtechin mukaan julkaista kolmannen piirisarjan uusille prosessoreille, Z68:n.

LGA 1155 -kantaisten P67- ja H67-piirisarjojen ongelmana on se, että jälkimmäisellä on mahdollista käyttää prosessorin sisäistä grafiikkaydintä, mutta tällöin prosessorin ylikellotus on käytännössä mahdotonta. P67-piirisarjalla ylikellottaminen on jo vähän paremmissa kantimissa, mutta sillä ei voi käyttää prosessorin näytönohjainta. Kuluttaja joutuu siis valitsemaan graafisten ominaisuuksien ja ylikellottamisen välillä.

Asian helpottamiseksi Intel julkaisee toisella vuosineljänneksellä Z68-piirisarjan, jonka on tarkoitus yhdistää edellisten piirisarjojen hyvät puolet samaan pakettiin. Piirisarja ei kuitenkaan mahdollista BCLK-taajuudella ylikellottamista, niin kuin aiemmin on huhuttu. Ylikellottaminen pysyy siis edelleen yhtä rajoitettuna kuin se on P67:ssa.


Anandtechin mukaan uudesta Z68-piirisarjasta löytyy myös tuki SSD Caching -ominaisuudelle. P67- ja H67-piirisarjat saattavat saada myös tuen kyseiselle ominaisuudelle.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT