AfterDawn logo

VIA esitteli uutta tuplaydinprosessoriaan

Manu Pitkänen Manu Pitkänen
1 kommentti

PC-suorittimia valmistava VIA on kertonut tuovansa markkinoille uusia kaksiytimisiä prosessoreita. Vaikka tuplaytimisyys tuntuu nykypäivänä vanhaltakin teknologialta, sillä AMD ja Intel esittelivät omat tuplaydin prosessorit jo vuosia sitten, niin VIA teki harppauksen moniytimisiin prosessoreihin vasta muutama kuukausi sitten.

Nyt esitelty Nano X2 jatkaa VN1000-suorittimen aloittamaa VIAn tuplaydinmallistoa. VIA on teknologisesti jäänyt jälkeen AMD:sta ja Intelistä x86-arkkitehtuuriin perustuvissa prosessoreissa, mutta yhtiö aikoo haastaa edelliset kilpailijat alhaisella virrankulutuksella ja erinomaisella hyötysuhteella.

Nano X2 perustuu kahteen VIAn kehittämään out-of-order-tyyppiseen Isaiah-ytimeen. Prosessori toimii ainoastaan 800 megahertsin kellotaajuudella. Nano X2 tukee 64-bittisyyttä, AES-salausta ja siitä löytyy satunnaislukugeneraattori. VIA lupaa suorituskyvyn kaksinkertaistuvan monisäikeisissä ohjelmissa verrattuna edellisen sukupolven yksiytimisiin Nano-prosessoreihin.


VIAn Nano X2 on yhteensopiva Nano- ja Eden-prosessoreissa käytetyn kannan kanssa, joten vanhan kokoonpanon päivittäminen on tehty mahdollisimman vaivattomaksi.

1 KOMMENTTI

wipe20001/1

Tekihän VIA tosin jo vuosia sitten EPIA-sarjaansa Mini-ITX-levyä, joissa oli kaksi prossua. Ilmeisesti moniprosessorointi ei vielä silloin ollut hintansa väärti, koska VT-310DP-levyjä ei silloin tuntunut helposti olevan saatavilla ainakaan Suomesta. Valitettavasti ei taida vaan enää riittää VIA:n prossujen puhti kevyenkään pään mainstream PC-maailmassa, ei edes tuplana, kun pelkkä nettiselain ja käyttöjärjestelmä ovat niin raskaita pyöritettäviä.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT