Prosessoriarkkitehtuurien merkitys vähenee tulevaisuudessa

Kirjoittaja Manu Pitkänen,

Prosessoriarkkitehtuurien merkitys vähenee tulevaisuudessa
Markkinatutkimusyhtiö In-Statin ennustaa, että prosessoriarkkitehtuurien ja käskykantojen merkitys tulee vähenemään tulevaisuudessa. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että ohjelmistokehittäjät näkevät ARM- ja x86-arkkitehtuurit tasavertaisina vaihtoehtoina.

In-Statin ajatus perustuu siihen havaintoon, että ARM-arkkitehtuuriin perustuvat prosessorit ovat onnistuneet lyömään läpi uusissa mobiililaitteissa. ARM-pohjaisia prosessoreita käytetään nykyään paljon älypuhelimissa ja tablet-koneissa. Tablet-koneiden suosiolle ennustetaan kovaa kasvua, kertyvä vuosittainen kasvuprosentti In-Statin mukaan tällä markkinaosa-alueella on vuosina 2009–2014 jopa 123,6 prosenttia.

Mobiililaitteiden yleistyminen pakottaa ohjelmistokehittäjiä hyppäämään ARM:n arkkitehtuurin, minkä In-Stat näkee Intelin x86-arkkitehtuurin tappioksi. Arkkitehtuurien välisen taistelun markkinatutkimusyhtiö näkee lopulta johtavan tilanteeseen, jossa ohjelmistokehittäjät joutuvat kehittämään ohjelmistaan molemmille arkkitehtuureille soveltuvan version. Intelin x86-arkkitehtuurille In-Stat povaa hyvää tulevaisuutta perinteisten PC-koneiden markkinoilla. Tämä uusi tilanne puolestaan tarkoittaa In-Statin mukaan sitä, että laitevalmistajille ei ole ainakaan ohjelmistotuen puolesta merkitystä sillä minkälaisia prosessoreita he tuotteissaan käyttävät.

Tutkimuksen julkaisuajankohta on mielenkiintoinen, sillä ennen joulua Microsoftin huhuttiin kehittävän salassa Windows-käyttöjärjestelmästään ARM-versiosta. Tähän asti Windows on tukenut ainoastaan x86-arkkitehtuuria.

Kommentoi uutista

Uusimmat viestit keskustelualueillamme

Keskustelu Viestejä Uusin viesti Keskustelualue
Muillakin huonoja kokemuksia Acerin läppäreistä? 3 21.1.2018 03:21 Kannettavat tietokoneet
Edullinen peliläppäri 5 14.12.2017 15:46 Kannettavat tietokoneet
Lisää... | Kirjoita uusi viesti keskustelualueille