Google julkisti Chrome OS esiversion kehittäjille

Kirjoittaja Teemu Laitila,

Google julkisti Chrome OS esiversion kehittäjille
Googlella on viime päivinä ollut kiirettä uusien tuotteiden ja palveluiden julkaisemisessa. Uusin julkistus on Chrome OS -käyttöjärjestelmää käyttävät netbook-koneet. Google julkaisi kuitenkin vasta kehittäjille ja testaajille tarkoitetun esiversion käyttöjärjestelmästä sekä laitteesta. Yhtiön mukaan Acerilta ja Samsungilta on odotettavissa omat mallinsa ensi vuoden puolivälin tietämillä.

Googlen Cr-48-nimetty netbook on 12,1" kokoinen ja siinä on luokassaan kohtuullisen harvinainen täysikokoinen näppäimistö. Hiiren virkaa hoitaa suurehko touchpad-ohjain. Näytön etureunaan on asennettu nettikamera videopuhelukäyttöön, yhteyksistä ulkomaailmaan huolehtii 802.11n WiFi-yhteys sekä sisäänrakennettu 3G-modeemi.

Google ei julkaissut tarkkoja tietoa koneen sisuskaluista, mutta prosessorina toimii luultavasti jokin Intelin Atom-malleista. Tallennustila on toteutettu flash-muistin avulla. Akkukestoksi luvataan yli kahdeksan tuntia. Mielenkiintoisena yksityiskohtana näppäimistöstä puuttuu kokonaan Caps Lock -näppäin sekä perinteinen Windows-näppäin.


Läppärissä käytetty Chrome OS -käyttöjärjestelmä perustuu kokonaan netin ja pilvipalveluiden käytön ympärille ja Googlen Chrome-selain on käytännössä käyttöjärjestelmän pääosassa. Googlen mukaan pilvipalveluiden käyttö helpottaa tietokoneen käyttöä nopeuttamalla käynnistysaikoja ja jättämällä ohjelmistojen päivityshuolet muille.

Konetta on mahdollista käyttää myös ilman nettiyhteyttä, mutta käyttökokemus jää huomattavasti vajaammaksi. Google App -sovellukset toimivat yhdeydettömässä tilassa HTML5-tekniikoiden avulla.

Hardware.fi päivän diilit sähköpostiisi!

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme ja saat aina tiedon, kun löydämme jonkin huikean tarjouksen nettiä selatessamme:

P.S. Arvomme kaikkien 27.12.2019 mennessä uutiskirjeen tilanneiden kesken Turtle Beachin kuulokkeet ja mm. Destiny -pelien oheistuotteita!

Kommentoi uutista