Micron rakensi virheenkorjauksen NAND-sirulle

Kirjoittaja Teemu Laitila,

Micron rakensi virheenkorjauksen NAND-sirulle
Muistivalmistaja Micron on julkaissut uuden tyyppisen NAND-flashmuistin, jossa virheenkorjausmekanismi on rakennettu suoraan muistipiiriin. Virheenkorjauksella pyritään ratkaisemaan ongelmia, joita syntyy muistien kutistuessa fyysiseltä kooltaan yhä pienemmäksi.

Flashmuisteille ilmoitetaan yleensä arvo, joka kertoo montako kertaa yksittäinen solu voidaan uudelleenohjelmoida. Aiemmat 50 nm:n valmistusprosessilla tuotetut flash-muistit kestivät noin 10 000 uudelleenkirjoitusta, mutta piirien pienentyessä myös niiden uudelleenkirjoitusten kestokyky vähenee huomattavasti. Tämä lisää muistissa tapahtuvien virheiden määrää joka puolestaan luo tarpeen paremmalle virheenkorjaukselle.

Nykyisen sukupolven SandForce-ohjaimet hoitavat virheenkorjausta tehokkaasti ohjaimen tasolla, mutta Micronin ClearNAND-muisteissa virheenkorjaus tapahtuu piirissä itsessään eli muistohjaimet voidaan pitää yksinkertaisempina. ClearNAND-muisteja on tarjolla aluksi 25 nm:n valmistuteknikkalla tuotettuna, mutta tarkoituksena on viedä tekniikkaa eteenpäin uusien pienempien valmistusprosessien mukana.

Peruslaatuiset ClearNAND muistit ovat kapasiteetiltaan 8 gigatavusta 32 gigatavuun ja ne on matalan nopeutensa vuoksi tarkoitettu lähinnä kuluttajalaitteisiin integroitavaksi. ClearNAND Enhanced -piirejä on tarjolla enintään 64 gigatavun kokoisina ja ne kykenevät huomattavasti suurempiin siirtonopeuksiin, mikä tekee siitä sopivan käytettäväksi esimerkiksi SSD-levyissä.


Micron toimittaa jo uusia muisteja asiakkaille, mutta niitä tuskin nähdään valmiissa tuotteissa ennen ensi vuoden alkua.

Hardware.fi päivän diilit sähköpostiisi!

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme ja saat aina tiedon, kun löydämme jonkin huikean tarjouksen nettiä selatessamme:

Kommentoi uutista

Uusimmat viestit keskustelualueillamme

Keskustelu Viestejä Keskustelualue
Hyvät tarjoukset-ketju 1150 PC:n rautaan liittyvä keskustelu
HP:n kannettava, Windows hakukenttä ei toimi 2 Kannettavat tietokoneet
Biisiketju 5083 Vapaata keskustelua
Windows 11 - Keskustelu 144 Windows -ongelmat
Finelite.org trackeri 5 Yleistä keskustelua P2P-ohjelmista
Mitä pelejä pelaat? 9 PC:n pelit
HYVÄÄ UUTTA VUOTTA! 8 Vapaata keskustelua
C kasetilta musaa läppäriin 15 Mediasoittimet
Päivitystä vai uutta? 8 Uutta tietokonetta ostamassa
Teams sovellus 3 Vapaata keskustelua
Näytä lisää viestejä