AfterDawn logo

IBM kehittää optista tiedonsiirtoa suorittimille

Panu Roivas Panu Roivas
1 kommentti

IBM esitteli tänään uutta piiriteknologiaa, joka tulee olemaan läpimurto pienempien ja vähemmän virtaa kuluttavien piirien valmistuksessa.

Uusi CMOS Integrated Silicon Nanophotonics -tekniikka yhdistää sähköiset ja optiset komponentit samalle piisirulle, mahdollistaen entistä paljon nopeamman piirien välisen optisen tiedonsiirron. IBM on tutkinut tekniikkaa jo kymmenen vuoden ajan, ja sen kerrotaan mahdollistavan jopa terabittiluokan tiedonsiirron sekunnissa. Nanofotoniikan avulla valmistettu piiri on 10 kertaa tiheämpi, ja se voidaan valmistaa normaalilla CMOS-piirilinjastolla eikä vaadi uusia erikoistyökaluja.

Uutta teknologiaa suunnitellaan IBM:n Exascale-ohjelmaa varten, jonka tarkoituksena on luoda supertietokone, joka kykenee laskemaan biljoona laskutoimitusta — siis yhden exaflopin — sekunnissa. Käytännössä kone olisi siis noin tuhat kertaa nopeampi kuin tämän hetken nopein kone. Asiasta kiinnostuneet voivat käydä lukemassa IBM:n esitelmän aiheesta.


1 KOMMENTTI

_kooma_1/1

Komiaa. Ja jos ja kun tahdonkin spekuloida sen kanssa että AMD:llä alkaisi asiat meneen oikeen huonosti, niin sitten vaan IBM:n kanssa kimppaan, niin saataisiin Intelille hieman puristusta. Tehoja lisää, hintoja kilpailun kautta alas = kaikki hyötyvät. Kuten muillakin aloilla, kilpailu edistää hintojen laskemista sekä parantaa tuotekehittelyä. Intelin (lähes) monopolimainen asema x86 järjestelmissä on mielestäni p*rseestä.

Mikäli kävisikin toisin, eli IBM ja Intel yhdistyisivät ja alkaisivat keskenään kehittämään/markkinoimaan teknologiaa, olisi meillä mahdollisesti jälleen 90 luvun alun hinnoittelut komponenttien suhteen, jolloin myös nykyinen tapa jolla kaikelle kansalle on mahdollista saada jonkinlainen tietokone (joka nykyisessä maailmassa on lähes välttämättömyys, ainakin mitä tulee länsimaiseen kehitykseen ja muihin asioihin). Eli mitä tällä lätinälläni olen hakemassa, toivoisin että joko AMD saisi vauhditettua ja parannettua tekniikkaansa Inteliin nähden, tai vastaavasti uusia kilpailijoita alalle. Esim ARM/IBM/nVidia fuusio voisi olla erittäin mielenkiintoinen juttu.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT