AMD paljasti tulevaisuudensuunnitelmansa

Kirjoittaja Panu Roivas,

AMD paljasti tulevaisuudensuunnitelmansa
AMD piti tänään vuosittaisen Financial Analyst Day -tapahtuman, jossa se raotti ovea lehdistölle ja sijoittajille, ja paljasti muun muassa seuraavan kahden vuoden suunnitelmansa prosessorituotteiden osalta.

AMD on tuomassa ensi vuonna markkinoille uusia suorittimia joka lähtöön, miniläppäristä palvelinrautaan. Ensimmäisenä Q1 2011 ovat vuorossa Ontario ja Zacate -nimillä varustetut vähävirtaiset suorittimet, jotka päätyvät netbook-koneisiin ja halpoihin kannettaviin.Bulldozer, eli AMD:n tehokoneisiin ja palvelimiin tarkoitettu suoritinarkkitehtuuri, näkee päivänvalon 2011 toisella neljänneksellä, kun ensimmäiset työpöytäkäyttäjille tarkoitetut 8-ytimiset Zambezi-suorittimet julkaistaan. Palvelinpuolen Valencia-koodinimelliset suorittimet tulevat markkinoille vuorostaan Q3 2011.


Llano on AMD:n massamarkkinoille tarkoitettu suoritin, jota tullaan näkemään eri versioina kannettavissa ja työpöytäkoneissa. Llano perustuu päivitettyyn Deneb-ytimeen, jota käytetään jo Phenom II -suorittimissa, mutta joukkoon on myös mahdutettu tehokas DX11-näytönohjain. Valitettavasti 32 nm prosessitekniikalla tehtävän suorittimen saannot ovat kuulemma kehnot, joten Llano viivästyy 2011 toiselle puoliskolle, valmistuksen alkaessa heinäkuussa. Päivitys: AMD:n mukaan Llano on tulossa yhä H1 2011.

Jo ennestään tunnettujen koodinimien lisäksi AMD julkaisi myös tietoja vuonna 2012 tulevista tuotteista. Llanon seuraaja tulee olemaan Trinity, ja se koostuu Bulldozer-ytimestä sekä siihen integroidusta DX11-näytönohjaimesta.

Ontarion ja Zacaten päivitykset ovat Krishna ja Wichita, ja niissä käytetään jatkokehitettyä Bobcat-ydintä ja DX11-näytönohjainta. Krishnaa tullaan mahdollisesti näkemään myös iPadin kaltaisissa tablet-laitteissa.

Zambezin seuraaja vuonna 2012 on Komodo, joka käyttää seuraavan sukupolven Bulldozer-piiriä, ja Komodosta tulee myös malleja integroidulla DX11-piirillä.

Palvelinpuolella Terramar korvaa tulevan Interlagosin, ja tehokkaimmasta mallista pitäisi löytyä jopa 20 kehittyneempää Bulldozer-ydintä. Valencian, joka koostuu 6/8 Bulldozer-ytimestä, korvaa Sepang maksimissaan kymmenellä seuraavan sukupolven Bulldozer -ytimellä varustettuna.

Kommentoi uutista

Uusimmat viestit keskustelualueillamme

Keskustelu Viestejä Uusin viesti Keskustelualue
Muillakin huonoja kokemuksia Acerin läppäreistä? 3 21.1.2018 03:21 Kannettavat tietokoneet
Edullinen peliläppäri 5 14.12.2017 15:46 Kannettavat tietokoneet
Synaptics ohjauspaneeli ei toimi 4 5.9.2017 12:05 Kannettavat tietokoneet
Lisää... | Kirjoita uusi viesti keskustelualueille