Kovaa peliä näytönohjainrintamalla

Kirjoittaja Panu Roivas,

Kovaa peliä näytönohjainrintamalla
AMD on julkaisemassa huomenaamulla uudet Radeon HD 6800 -sarjan näytönohjaimet, mutta Nvidia ei tätä purematta niele.

Uutisoimme jo Nvidian aikeista tiputtaa hintoja GTX 460 ja GTX 470 -näytönohjaimilta, ja myös AMD vaikuttaa olevan valmis hintasotaan. Tähän eivät kuitenkaan Nvidian konstit ole loppuneet.

[H]ardOCP-sivusto on julkaissut viestin AMD:ltä, jonka mukaan Nvidia on lähettänyt arvostelijoille benchmark-testin tulevasta Ubisoftin H.A.W.X.2 -pelistä, jota se toivoo käytettävän uusissa näytönohjainarvosteluissa. AMD varoittaa taas viestissään, ettei kyseisen testin ilmestyminen ole sattumaa, vaan se on erityisesti Nvidian näytönohjaimia suosiva. AMD:n mukaan he ovat pyytäneet Ubisoftia lisäämään kaikilla korteilla tessellaatiotehoa lisääviä optimointeja, mutta näillä näkymin Ubisoft tuntuu pysyvän Nvidian pussissa, sillä H.A.W.X.2 demottiin jo Nvidian GTC-konferenssissa syyskuussa. AMD pyytääkin arvostelijoita olemaan käyttämättä uutta pelitestiä Radeon HD 6800-sarjan arvosteluissa, ja pyrkii ajuripäivityksellä tasoittamaan tilannetta kunhan pelin täysi versio saapuu myyntiin.

Uuden Radeon HD 6800-sarjan vastineeksi Nvidialla on ylikellotetut GeForce GTX 460 mallit ja GTX 470, mutta vastikään Nvidian omilla sivuilla vuodettu GTX 580 saattaa myös olla pieni huomautus siitä, ettei Nvidiakaan lepää laakereillaan uuden näytönohjainsukupolven suhteen. Nvidian uudesta lippulaivamallista on liikkunut aiemminkin huhuja, mutta nyt vaikuttaa viimein siltä, että Nvidialta olisi oikeasti tulossa jotain uutta vielä tämän vuoden puolella. Nvidian vastustajana tunnettu Semiaccuraten Charlie Demerjian väittää GTX 580 tulevan ensi kuussa, mutta vain paperijulkaisuna, jolla pyritään sotkemaan AMD:n Radeon HD 6900-sarjan julkaisua. Tulevan kortin teknisistä tiedoista on ollut liikkeellä monia arvauksia, hurjimmillaan 2 GB muistilla, 512-bittisellä muistiväylällä ja jopa 768 CUDA-ytimellä varustettuna. Toisaalla taas veikataan Nvidian vastineen olevan vain kaikilla 512 CUDA-ytimellä toimiva GF100.
Vuodetun nimen lisäksi Beyond3D-foorumilla on kaivettu esiin kuva, josta kävisi ilmi Nvidian tulevien piirien koodinimet. Julkaisemattomia koodinimiä ovat GF110, GF117 ja GF119. Näistä GF110 odotetaan olevan GTX 580. Toisen vuotokuvan mukaan GF119 olisi karvalakkimalli, ja GF117 sijaan siitä löytyy GF112, joka olisi nopeampi kuin GTX 460, mutta tulevaa GTX 580 hitaampi.

Selvää lienee, että Nvidia pyrkii parhaimpansa mukaan pysymään kilpailussa mukana kaikilla keinoilla, vaikka näyttääkin siltä, ettei se pysty tarjoamaan omaa vastinetta ainakaan 6800-sarjalle. Näin Nvidia joutuukin tyytymään hinnanalennuksiin ja fudin kylvämiseen, vaikka sen näytönohjainten suurikokoiset piirit ovat luultavasti selvästi kalliimpia valmistaa kuin AMD:n vastineet. Kuluttajan kannalta tilanne on kuitenkin varsin positiivinen hintojen tippuessa pitkän tauon jälkeen.

Kommentoi uutista

Uusimmat viestit keskustelualueillamme

Keskustelu Viestejä Uusin viesti Keskustelualue
Muillakin huonoja kokemuksia Acerin läppäreistä? 3 21.1.2018 03:21 Kannettavat tietokoneet
Edullinen peliläppäri 5 14.12.2017 15:46 Kannettavat tietokoneet
Lisää... | Kirjoita uusi viesti keskustelualueille