Microsoft patentoi videokoodauksen kiihdytyksen näytönohjaimen avulla

Kirjoittaja Teemu Laitila, | Kommentteja (1)

Microsoft patentoi videokoodauksen kiihdytyksen näytönohjaimen avulla
Microsoftille on myönnetty patentti tekniikalle, jossa näytönohjaimen grafiikkaprosessoreita hyödynnetään videokuvan koodauksen tehostamisessa. Patentissa kuvaillaan periaatetta, jossa GPU suorittaa esimerkiksi liikkeenarviointilaskentaa yhteistyössä prosessorin kanssa. Hakemus kuvailee myös laskettavan datan järjestämistä siten, että GPU voi hyödyntää useita laskentayksikköjä samanaikaisesti.

Tekniikka saattaa kuullostaa tutulta, sillä videokuvan koodauksen nopeutus on yksi eniten käytetyistä esimerkeistä, joilla näytönohjainten suurta rinnakkaislaskentatehoa on esitelty GPGPU-tekniikan (General Purpose Graphics Processing Unit) keksimisestä lähtien. Useat ammattikäyttöön tarkoitetut videoeditorit hyödyntävät Nvidian CUDA-tekniikkaa tai alustariippumatonta OpenCL-kieltä videon käsittelyn nopeutukseen.

Microsoft haki patenttia tekniikkalle jo vuonna 2004 ja hakemus hyväksytiin vasta nyt. Teoriassa patentti tarkoitaa sitä, että näytönohjainvalmistajien sekä esimerkiksi Adoben olisi lisensoitava tekniikka Microsoftilta. Käytännössä kuitenkin patentin avulla tuskin voitetaan oikeustaisteluita, johtuen tekniikan yleisyydestä.

1 kommentti

Anestic
No tässä ei nyt ollut oikein mitään järkeä... Tai no oli varmaan 2004...

http://rompeblogi.blogspot.fi/

Kommentoi uutista

Uusimmat viestit keskustelualueillamme

Keskustelu Viestejä Uusin viesti Keskustelualue
Muillakin huonoja kokemuksia Acerin läppäreistä? 3 21.1.2018 03:21 Kannettavat tietokoneet
Edullinen peliläppäri 5 14.12.2017 15:46 Kannettavat tietokoneet
Lisää... | Kirjoita uusi viesti keskustelualueille