AfterDawn logo

UEFIn ennustetaan yleistyvän 2011

Teemu Laitila Teemu Laitila

BIOS-järjestelmää kehittävän AMI-yhtiön edustaja ennustaa BIOSin korvaajan UEFIn lyövän itsensä läpi laajemmin jo ensi vuoden puolella. UEFI on jo käytössä joillain valmistajilla ja se on yleistynyt nopeasti sulautettujen järjestelmien käytössä.

"Sanoisin, että olemme tällä hetkellä erittäin lähellä käännekohtaa", ennustaa AMI:n teknisen markkinointitiimin jäsen Brian Richardson BBC:lle antamassaan kommentissa.

Richardsonin mukaan yhteensopivuusonglmia on syntynyt vanhan järjestelmän kanssa esimerkiksi 64-bittisten käyttöjärestelmien yleistyessä. Monille käyttäjille tuttuja ovat myös USB-laitteiden heikko tuki BIOSissa.

Silti yksi suurimpia ongelmia nykyisenkaltaisen BIOSin kanssa on sen tuen puute yli kahden teratavun käynnistysosioille. Kahden teratavun levyt alkavat olla arkipäivää esimerkiksi paljon korkearesoluutioista videota käsittelevien käyttäjien parissa.

Peruskäyttäjälle yksi UEFIn tärkeimmistä ominaisuuksista on kuitenkin sen tuoma nopeutus tietokoneen käynnistysaikoihin.


"Tällä hetkellä ensimmäiseen käyttöjärjestelmän ruudun näkemiseen saattaa kulua 25-30 sekuntia, UEFI mahdollistaa saman muutamassa sekunnissa", kertoo UEFIn kehitystä johtavan UEFI Forumin johtaja Mark Doran.

Lisää tietoa UEFIsta ja sen mukanaan tuomista muutoksista voi lukea esimerkiksi Tom's Hardwaren yksityiskohtaisesta UEFI-artikkelista.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT