AMD Radeon 6000-sarjan huhumylly jatkuu

Kirjoittaja Panu Roivas,

AMD Radeon 6000-sarjan huhumylly jatkuu
AMD:n uusi näytönohjainsukupolvi alkaa lähestyä julkaisuaan, jota odotetaan ensi kuulle. Sitä ennen on luvassa kasoittain huhuja, joiden uskottavuudesta voi olla montaa mieltä. Tällä kertaa ChipHell-foorumilta on ilmestynyt uusi kuva, jossa esitellään tulevan 6700-sarjan tietoja verrattuna aikaisempaan 5000-sarjan kortteihin.

Pienenä kertauksena tulevan näytönohjainsukupolven huhumyllyyn, ensimmäisenä markkinoille on ilmeisesti tulossa Barts-koodinimellistä piiriä käyttävät 5700-sarjan korvaavat Barts Pro ja XT -näytönohjaimet. Lopullista varmuutta uusien korttien nimistä ei kuitenkaan ole, vaan useiden enemmän tai vähemmän luotettavien huhujen mukaan AMD olisi nimeämässä Barts-kortit 6800-sarjaksi oletetun 6700-sarjan sijaan. Silti uusimmassa vuotokuvassa korttien nimet ovat 6750 ja 6770, joten kaikki vuotokuvat lienee syytä ottaa suolan kera.Dian mukaan HD 6770 asettuisi tehoiltaan 5850 ja 5870 -korttien väliin, kun taas 6750 olisi jokseenkin samoissa asemissa kuin Nvidian suosittu GTX 460. Aiemmin vuotaneiden tietojen mukaan uudet kortit asetettaisiin kilpailemaan juurikin GTX 460 -korttien kanssa. Uusi Barts-piiri käyttää oletettavasti 256-bittistä muistiväylää, joka on siis kaksi kertaa suurempi kuin vanhassa 5770-piirissä käytetty väylän leveys. Muistiväylän leveydestä ja kahdesta lisävirtaliittimestä päätellen uusi piiri on siis selvästi tehokkaampi kuin 5700-sarjan Juniper-piiri.
Uuden sukupolven arkkitehtuuristakin on liikkunut useita huhuja, ja AMD:n odotetaan muuttavan stream-ytimien rakennetta neljän yksinkertaisen ja yhden monimutkaisen ytimen ryppäistä neljään uuteen kehittyneempään ytimeen. Tämän muutoksen avulla piirille saadaan mahdutettua samalla pinta-alalle enemmän stream-ytimiä. Tarkempia tietoja arkkitehtuurimuutoksista ei kuitenkaan ole vielä saatu. AMD:n mukaan uusi arkkitehtuuri ei tule olemaan täysin uudelta pohjalta rakennettu, mutta muutoksia kuitenkin tulee.

Myös koko sukupolven koodinimestä on aiheutunut sekaannusta, ja Northern Island ja Southern Island -nimet ovat kilvan vaihtaneet paikkaansa huhuissa. Tällä hetkellä 6000-sarjan odotetaan olevan Northern Island, ja Southern Island oletetaan olevan 28 nm päivitys, joka tapahtunee ensi vuoden lopulla.

Barts-piiriä käyttävien näytönohjaimien julkaisua odotetaan tällä hetkellä 18. lokakuuta, ja 12. lokakuuta on huhujen mukaan luvassa tiedotustilaisuus lehdistölle, joka on luultavasti NDA:n alainen, mutta tuttuun tapaan tietoja vuotanee paljon ennen NDA:n avautumista. Muiden 6000-sarjan piirien osalta tiedot ja julkaisuaikataulut ovat vielä enimmäkseen hämärän peitossa, mutta Cayman-piiriä käyttävät 5800-sarjan korvaavat näytönohjaimet tulevat Semiaccurate-sivuston mukaan marraskuussa. Kahden piirin versiota odotetaan taas ennen joulua, ja koko 6000-sarja valmistunee vasta ensi vuoden puolella.

Kommentoi uutista

Uusimmat viestit keskustelualueillamme

Keskustelu Viestejä Uusin viesti Keskustelualue
Muillakin huonoja kokemuksia Acerin läppäreistä? 3 21.1.2018 03:21 Kannettavat tietokoneet
Edullinen peliläppäri 5 14.12.2017 15:46 Kannettavat tietokoneet
Lisää... | Kirjoita uusi viesti keskustelualueille