AMD:ltä neljä uutta Athlon II -prosessoria

Kirjoittaja Manu Pitkänen, | Kommentteja (4)

AMD:ltä neljä uutta Athlon II -prosessoria
Siruvalmistaja AMD esitteli alkuviikosta kolme uutta Phenom II- ja kolme Athlon II -prosessoria. Ne olivat suunnattu teho- ja peruskäyttön. Nyt AMD laajentaa Athlon II -prosessoreiden tarjontaa alemmassa teholuokassakin tuomalla neljä uutta vähävirtaista mallia.

Uudet prosesessorit ovat neljä-, kolme- ja kaksiytimisiä. Tulokkaista kallein on noin 130 euroa maksava neliytiminen ja 2,5 gigahertsin kellotaajuudella toimiva Athlon II X4 615e. Toisena tulee satasen maksava 2,6 GHz:n taajuudella tikittävä kolmiytiminen Athlon II X3 420e. Tuplaytiminen ja 3 GHz:n taajuudella tahkoava Athlon II X2 250e on kolmikon halvin ja maksaa vain 75 euroa.

Viimeisenä on kahden gigahertsin Athlon II X2 270u, jonka hinnasta ei ole tietoa. Prosessorin TDP-arvo on kuitenkin ainoastaan 25 wattia. Aiemmilla kolmella mallilla TDP-arvo on 45 wattia.

4 kommenttia

ArskaVi
Lueskelin joskus reilu vuosi sitten netistä testejä, joissa vertailtiin noiden 45 watin Athlonien virrankulutusta Intelin 45nm:n core2duohin (joiden tdp on 65W). Yllättäen Intelit eivät kuluttaneet sen enempää virtaa, taisi joissakin tapauksissa olla jopa vähävirtaisempi.
Eriol
TDP onkin lämpötehoarvo (watit), eikä prosussuissa juuri kuvaa virrankulutusta (ampeerit), vaan sitä kuinka paljon lämpöä jäähdytysjärjestelmän on maksimissaan pystyttävä siirtämään prosessorilta pois.
ArskaVi
Originally posted by Eriol:
TDP onkin lämpötehoarvo (watit), eikä prosussuissa juuri kuvaa virrankulutusta (ampeerit), vaan sitä kuinka paljon lämpöä jäähdytysjärjestelmän on maksimissaan pystyttävä siirtämään prosessorilta pois.
Näinpä se taitaa olla, mutta pointti onkin siinä, että kyllä kai näiden Athlonien toivottu myyntivaltti (ja yleisemminkin pienen TDP-arvon toivotaan antavan kuvan vähävirtaisesta prossusta) on kuitenkin vähäinen virrankulutus? Sitä kai ostaja niiltä haluaa? Ainakin (iso?) osa ostajista? Toisaalta, eihän sähkönkulutukselle ole muutakaan indikaattoria esitetty valmistajien taholta.

TDP-arvo voi teoriassa kuvata lämpöominaisuuksia, mutta kyllä kai se käytännössä on synonyymi sähkönkulutukselle?
Eriol
Käytännössähän se on, mutta eri valmistajien TDP-arvot eivät ole vertailukelpoisia, koska standardia mittaustapaa ei ilmeisesti ole. Varsinkin prossupuolella TDP-arvot annetaan aika laiskasti, eivätkä kuvaa hyvin virrankulutusta. Athlonit ovat edelleen vanhaa arkkitehtuuria josta puuttuu uudemmat power-gating ominaisuudet, eivätkä näin ollen pärjää Intelin i-prossuille.

Kommentoi uutista

Uusimmat viestit keskustelualueillamme

Keskustelu Viestejä Uusin viesti Keskustelualue
Muillakin huonoja kokemuksia Acerin läppäreistä? 3 21.1.2018 03:21 Kannettavat tietokoneet
Edullinen peliläppäri 5 14.12.2017 15:46 Kannettavat tietokoneet
Synaptics ohjauspaneeli ei toimi 4 5.9.2017 12:05 Kannettavat tietokoneet
Lisää... | Kirjoita uusi viesti keskustelualueille