GTC: Nvidian seuraava näytönohjainsukupolvi on nimeltään Kepler

Kirjoittaja Panu Roivas,

GTC: Nvidian seuraava näytönohjainsukupolvi on nimeltään Kepler
Nvidian toimitusjohtaja Jen-Hsun "Jensen" Huang piti tänään keynote-esityksen GTC-konferenssissa, ja esitteli Nvidian Cuda-arkkitehtuurin kehitystä sekä tulevaisuuden näkymiä näytöonhjaimiensa osalta.

Jensen aloitti tuttuun tapaan hehkuttamalla Nvidian saavutuksia nykyisellä Fermi-arkkitehtuurilla, ja kuinka Fermillä oli saatu aikaan "maagisia" asioita. Fermin tessellaatiosuorituskykyä esiteltiin vielä julkaisemattomalla Ubisoftin H.A.W.X.2 -pelillä sekä teknologiademolla, jossa esiteltiin tessellaation kykyä 500-kertaistaa yksityiskohtien määrä. Myös nestesimulaatiota esiteltiin demolla, jossa aallot iskivät rannalla olevaan majakkaan ja irrallisiin hylkytavaroihin. Jensenin mukaan kyseisen demon kaltaisia efektejä tullaa pian näkemään uusissa peleissä.Suurin osa Jensenin esityksestä koostui kuitenkin eri yritysten demoista, joissa hyödynnettiin Nvidian Cuda-kiihdytystä. Merkittävimmät uudet tukijat Cuda-kiihdytykselle oli insinöörimaailmassa kovassa käytössä oleva Matlab, ja 3ds Max, joka esitteli ray-tracingia paikallisesti ja pilven läpi selaimella ajettuna sekä Adobe plenoptic-sovelluksella, millä pystytään erikoislinssin avulla korjaamaan fokusta ja luomaan 3D-efekti. Nvidia pyrkii myös lisäämään Cuda-tukea esittelemällä Cuda x86-kääntäjän.


Jensen puhui myös Nvidian tulevaisuuden suunnitelmista, ja suorituskyky/watti oli Jensenin pääsanoma tältä osalta. Jensenin mukaan Fermi oli vasta ensi askel tällä saralla (voisi sanoa, että haparoiva sellainen), mutta tulevat sukupolvet tulevat parantamaan suorituskyky/watti -suhdetta merkittävästi. Jensen kertoi seuraavan sukupolven näytönohjaimien tulevan ensi vuonna 28 nm prosessilla, ja sukupolven nimeksi tulee Kepler. Uuden sukupolven kehitykseen on kuulemma upotettu jo 2 miljardia dollaria, ja se tulee tuomaan 3-4x parannuksen suorituskyky/watti -suhteeseen tieteellisessä laskennassa. Esitetyssä diassa mainittiin myös Maxwell, joka tulee olemaan Keplerin seuraaja. Ilmeisesti Nvidia aikoo siis jatkossakin panostaa tieteelliseen laskentaan.

Kommentoi uutista

Uusimmat viestit keskustelualueillamme

Keskustelu Viestejä Uusin viesti Keskustelualue
Muillakin huonoja kokemuksia Acerin läppäreistä? 3 21.1.2018 03:21 Kannettavat tietokoneet
Edullinen peliläppäri 5 14.12.2017 15:46 Kannettavat tietokoneet
Lisää... | Kirjoita uusi viesti keskustelualueille