Uusia kuvia AMD:n tulevasta näytönohjaimesta

Kirjoittaja Panu Roivas,

Uusia kuvia AMD:n tulevasta näytönohjaimesta
Kiinalainen Chiphell-foorumi on tällä viikolla kunnostautunut vuotamaan kuvia AMD:n tulevan sukupolven näytönohjaimista. Ensin oli vuorossa Cayman XT -koodinimellinen high-end näytönohjain, ja mahdollisesti 6300-sarjaan tuleva Caicos-piiriä käyttävä passiivijäähdytteinen näytönohjain. Tällä kertaa on vuorossa huhujen mukaan ensimmäisenä markkinoille tuleva Barts-piiriä käyttävä näytönohjain.Tiedossa ei ole onko kyseessä Barts XT vai PRO -näytönohjain, ja jäähdytysratkaisu ei välttämättä ole lopullinen vaan kyseessä voi olla vain kehityskappaleen oma ratkaisu. AMD:lla ja Nvidialla ei ole ollut tapana julkaista tehonäytönohjaimien referenssimalleissa jäähdytysratkaisuja, joissa lämmin ilma jäisi kotelon sisälle, sillä se saattaisi aiheuttaa ongelmia heikosti ilmastoiduissa koteloissa.

Kuvista voidaan havaita, että näytönohjaimessa on kaksi 6-pinnistä virtaliitintä, ja nelivaiheisen virransyötön piirit ovat poikkeuksellisesti piirin vasemmassa laidassa. Näytönohjaimesta löytyy myös vain yksi CrossFire-silta, joten kolmen tai neljän näytönohjaimen CrossFire-yhdistelmät eivät ole mahdollisia. Liitännät ovat samat kuin aiemmassa Cayman XT -piirin kuvassa, eli 2x Displayport, 2x DVI ja yksi HDMI-liitäntä.


Uusimpien huhujen mukaan Barts-piiriä käyttävät näytönohjaimet tulevat ensimmäisenä markkinoille ensi kuussa. Aiemmin mainittu 12. päivänä kerrotaan olevan vain tiedotustilaisuus kortteihin liittyen, ja itse kortit julkaistaisiin myöhemmin kuun lopulla. Barts XT:n kerrotaan olevan suorituskyvyltään Radeon HD 5850:n tasoa, mutta samalla huhut kertovat myös, että piiri tultaisiin nimeämään poikkeuksellisesti 6800-sarjan kortiksi, eikä 6700-sarjaan niin kuin aiemmin on oletettu. Jäämmekin mielenkiinnolla odottamaan, mitkä huhut lopulta osoittautuvat todeksi.

Kommentoi uutista

Uusimmat viestit keskustelualueillamme

Keskustelu Viestejä Uusin viesti Keskustelualue
Muillakin huonoja kokemuksia Acerin läppäreistä? 3 21.1.2018 03:21 Kannettavat tietokoneet
Edullinen peliläppäri 5 14.12.2017 15:46 Kannettavat tietokoneet
Lisää... | Kirjoita uusi viesti keskustelualueille