DRAM-markkinat kasvaneet räjähdysmäisesti

Kirjoittaja Manu Pitkänen,

DRAM-markkinat kasvaneet räjähdysmäisesti
Markkinatutkimusyhtiö iSupplin tutkimuksen mukaan DRAM-muistien markkinat kasvoivat toisella vuosineljänneksellä räjähdysmäisesti saavuttaen korkeimman myyntihuipun sitten vuoden 1995 viimeisen neljänneksen. Ensimmäiseen neljännekseen nähden markkinoiden liikevaihto kasvoi 14 prosenttia, saavuttaen 10,78 miljardin dollarin arvon. Myös myyntimäärät ovat ennätysmäisen suuret ja hinnat ovat korkeimmillaan kahteen vuoteen.

ISupplin vanhempi analyytikko Mike Howard vertaa tilannetta vuoden 1995 viimeiseen neljännekseen, jolloin muistimarkkinat kävivät kuumina Windows 95 -käyttöjärjestelmän julkaisun takia. Muistivalmistajat eivät tuolloin kyenneet tuottamaan niin paljoa tavaraa kuin sitä oltaisiin ostettu. Tällä kertaa PC-koneiden kysyntä on kasvanut niin rajusti vuosien 2008 ja 2009 pohjamudista, ettei muistivalmistajat pysty puskemaan tuotantolinjoiltaan tarpeeksi tavaraa ulos.

ISuppli korostaa markkinajohtaja Samsungin asemaa. Yhtiön DRAM-muisteista tullut liikevaihto kasvoi 24 prosenttia. Viidestä suurimmasta valmistajasta mikään ei pystynyt vastaavaan kasvuun. Nyt Samsung hallitsee markkinoita 35,4 prosentin markkinaosuudella. ISupplin mukaan Samsungin osuuden kasvu johtui yhtiön aggressiivisista investoinneista.

Toiseksi nopeiten liikevaihto kasvoi Elpidalla. Heikointa kasvua oli taas Micronilla, jonka markkinaosuus tippui 13,3 prosenttiin, mutta yhtiön myymien piirien keskihinta oli kaikista korkein, joten marginaalit olivat kunnossa. Micronin kurimus johtui Inoteran tehtaan tuotanto-ongelmista.

Kommentoi uutista

Uusimmat viestit keskustelualueillamme

Keskustelu Viestejä Uusin viesti Keskustelualue
Muillakin huonoja kokemuksia Acerin läppäreistä? 3 21.1.2018 03:21 Kannettavat tietokoneet
Edullinen peliläppäri 5 14.12.2017 15:46 Kannettavat tietokoneet
Lisää... | Kirjoita uusi viesti keskustelualueille