AMD:ltä OpenSource ajurit Radeon HD 5000 -sarjalle

Kirjoittaja Teemu Laitila, | Kommentteja (1)

AMD:ltä OpenSource ajurit Radeon HD 5000 -sarjalle
Phoronix sivusto kertoo pitkähkössä artikkelissaan AMD:n julkistaneen Radeon HD 5000 "Evergreen" -sarjan näytönohjaimille tarkoitetut avoimet ajurit. Ajureiden myötä saapuu kaivattu tuki 2D EXA-, X-Video- ja OpenGL-tekniikoille. Vaikka aikaa onkin kulunut vuoden verran, AMD pitää taas lupauksensa avointen ajureiden tarjoamisesta tuotteilleen.

Nyt julkaistut ajurit eivät ole vielä täysin valmiit, vaan tarkoitettu lähinnä kehittäjien ja innokkaiden kokeilijoiden käyttöön. Ne löytävät kuitenkin tiensä vakaidenkin Linux-jakeluiden käyttöön arvioiden mukaan ensi vuoden alkupuolella. Tähän asti käytössä on ollut pelkästään ATI:n tarjoama binääripaketti, jota kuitenkin pidetään kohtalaisen bugisena vaikka se tarjoaakin hyvää suorituskykyä.

Nvidia ei ole suostunut julkaisemaan näytönohjaintensa tietoja avoimen lähdekoodin ajureiden rakentamiseksi, vaan on pakottanut Nvidian korttien omistajat käyttämään yhtiön julkaisemia binääripaketteja. Joustamattomasta linjasta johtuen Nvidian korttien käyttäjät saattavat kohdata ongelmia esimerkiksi kernel-päivitysten yhteydessä tai X Window -graafisen ympäristön päivitysten kohdalla, koska uusiin versioihin siirryttäessä tarvitaan myös Nvidialta ajureiden päivitys.

1 kommentti

Anonymous User
Hyvä tietää, suosin näytönohjainvalinnoissa jatkossa vain ATI:a. Nvidian suljetut kortit saa jäädä kauppaan mätänemään.

Kommentoi uutista

Uusimmat viestit keskustelualueillamme

Keskustelu Viestejä Uusin viesti Keskustelualue
Muillakin huonoja kokemuksia Acerin läppäreistä? 3 21.1.2018 03:21 Kannettavat tietokoneet
Edullinen peliläppäri 5 14.12.2017 15:46 Kannettavat tietokoneet
Synaptics ohjauspaneeli ei toimi 4 5.9.2017 12:05 Kannettavat tietokoneet
Lisää... | Kirjoita uusi viesti keskustelualueille