AfterDawn logo

AMD:ltä OpenSource ajurit Radeon HD 5000 -sarjalle

Teemu Laitila Teemu Laitila
1 kommentti

Phoronix sivusto kertoo pitkähkössä artikkelissaan AMD:n julkistaneen Radeon HD 5000 "Evergreen" -sarjan näytönohjaimille tarkoitetut avoimet ajurit. Ajureiden myötä saapuu kaivattu tuki 2D EXA-, X-Video- ja OpenGL-tekniikoille. Vaikka aikaa onkin kulunut vuoden verran, AMD pitää taas lupauksensa avointen ajureiden tarjoamisesta tuotteilleen.

Nyt julkaistut ajurit eivät ole vielä täysin valmiit, vaan tarkoitettu lähinnä kehittäjien ja innokkaiden kokeilijoiden käyttöön. Ne löytävät kuitenkin tiensä vakaidenkin Linux-jakeluiden käyttöön arvioiden mukaan ensi vuoden alkupuolella. Tähän asti käytössä on ollut pelkästään ATI:n tarjoama binääripaketti, jota kuitenkin pidetään kohtalaisen bugisena vaikka se tarjoaakin hyvää suorituskykyä.

Nvidia ei ole suostunut julkaisemaan näytönohjaintensa tietoja avoimen lähdekoodin ajureiden rakentamiseksi, vaan on pakottanut Nvidian korttien omistajat käyttämään yhtiön julkaisemia binääripaketteja. Joustamattomasta linjasta johtuen Nvidian korttien käyttäjät saattavat kohdata ongelmia esimerkiksi kernel-päivitysten yhteydessä tai X Window -graafisen ympäristön päivitysten kohdalla, koska uusiin versioihin siirryttäessä tarvitaan myös Nvidialta ajureiden päivitys.

1 KOMMENTTI

Prometheus (vahvistamaton)1/1

Hyvä tietää, suosin näytönohjainvalinnoissa jatkossa vain ATI:a. Nvidian suljetut kortit saa jäädä kauppaan mätänemään.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT