AfterDawn logo

Seagate: uudella tekniikalla jopa 100 teratavun levyjä

Teemu Laitila Teemu Laitila
3 kommenttia

Seagate on esitellyt uutta HAMR-tekniikkaa, jolla kiintolevyjen tallennustiheyttä pystytään kasvattamaan huomattavasti tulevaisuudessa. Perinteisten kiintolevyjen tallennuskapasiteetin jatkuva kasvu ei ole täysi selviö, vaan tallennustilan kasvu törmää ennen pitkää fyysisiin rajoitteisiin. Nykyisen PMR-tekniikan odotetaan saavuttavan kasvun rajat 3-5 vuoden sisällä. Ennusteiden mukaan PMR-tekniikalla tallennustiheyttä voidaan kasvattaa aina yhteen teratavuun neliötuumaa kohti. Tällä hetkellä esimerkiksi Samsungin SpinPoint-sarjassa ollaan saavutettu jo 700 gigatavua neliötuumalla.

Englanninkielinen Tom's Hardware haastatteli Seagaten Senior Vice President Mark Retä, joka arvioi, että PMR tekniikkaan perustuvia kovaleyjä tullaan julkistamaan vielä muutaman tuotesukupolven verran ja uusia tekniikoita on otettava käyttöön kolmen - viiden vuoden päästä. Vaikka Re ei suostunutkaan suoraan arvioimaan HARM-tekniikan koko potentiaalia, Seagatelta arvioidaan HAMR-tekniikalla päästävän aina 50 teratavuun neliötuumaa kohti. Jos kovalevyjen ulkomuoto säilyy nykyisenkaltaisena 3,5" kokoisena, HAMR mahdollistaisi jopa 200 - 300 teratavun kokoiset levyt vuosien 2020 - 2025 paikkeilla.


Kun HAMR-tekniikan rajat joskus tulevaisuudessa saavutetaan, Seagatella uskotaan kovalevytekniikan jatkavan kehitystään esimerkiksi Patterned Media -tekniikan ansiosta. Nykyisen trendin jatkuessa perinteiset kovalevyt tulevat olemaan kannattavin tallennusvaihtoehto vielä pitkään tulevaisuuteen. Mark Re ei usko Flash-tekniikoiden pystyvän saavuttaa mekaanisia levyjä kapasiteetin eikä hinnan suhteen.

Seagate on jo rakentanut HAMR-tekniikkaa käyttäviä prototyyppejä, jotka kuitenkaan eivät vielä ole valmiita massatuotantoon. Vaikka valmistustekniikan muutos ei valmistajien kannalta olekaan suuri, se vaatii levyjen pinnoitusmateriaalin vaihtamisen kobaltista rauta-platina-seokseen.

3 KOMMENTTIA

neverlife1/3

Haastattelun lähde olisi kiva saada urlina :)

Lerppu862/3

Vanhan limpun tuotto on tietysti halvempaa mutta olisi kiva että nuo SSDn koot kasvaisivat räjähdysmäisesti ja hinnat tulisivat alas. Ihan hyvä artikkeli luettavaksi. Kiitokset

On sanomattakin selvää että SSD tai sen vastainen tekniikka tulee syrjäyttämään vanhan pii kiekon mutta milloin tämä tapahtuu on vielä hieman auki. Tuskin siihen enää kovinkaan kauan menee. Jos nyt esim muistellaan muistitikkujen kehitystä

neverlife3/3

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Lerppu86:

On sanomattakin selvää että SSD tai sen vastainen tekniikka tulee syrjäyttämään vanhan pii kiekon mutta milloin tämä tapahtuu on vielä hieman auki.

Kerro toki mistä lähtien kovojen platterit olisivat olleet piikiekosta?
"Platters are typically made using an aluminium or glass and ceramic substrate."
http://en.wikipedia.org/wiki/Hard_disk_platters

Nimenomaan SSD kovot ovat täynnä puolijohteita. Puolijohde tulee taas piikiekoista, miten tulee myös kaikki muistipiirit, laskimet (CPU, GPU, APU, NPU..) piirisarjat (NB, SB..)

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT