Ostajan opas: Mikä SSD-asema kannattaa ostaa?

Artikkelin kirjoittaja: Manu Pitkänen | 2 kommenttia

Vaihtoehdot 200-315 dollarilla



SSD-asema 205 dollarilla: 120 GB:n tehopakkaus
Adata S511 Series
120 GB
Perättäislukunopeus
550 MB/s
Perättäiskirjoitusnopeus
510 MB/s
Tehonkulutus (aktiivisena)
3,62 W
Tehonkulutus (lepotilassa)
0,66 W


Hintahaarukassa 175-215 dollaria ei juuri valinnanvaraa ole. Rehellisesti sanoen, on paljon järkevämpää ostaa kaksi pienempää asemaa kuin yhtä Adatan 120 GB:n S511:tä. Asema ei ole saanut vastaavaa mediahuomiota kuin Vertex 3, vaikka teknisesti ne eroavat toisistaan hyvin vähän. Adatan levyn hinta on tippunut viime aikoina rajusti, minkä vuoksi se ansaitsee maininnan tässä.

SSD-asema 205 dollarilla: 128 GB:n vaihtoehto
Crucial m4
128 GB
Perättäislukunopeus
415 MB/s
Perättäiskirjoitusnopeus
175 MB/s
Tehonkulutus (aktiivisena)
0,150 W
Tehonkulutus (lepotilassa)
0,085 W


Hyvä vaihtoehto edelliselle on Crucialin m4:n 128 gigatavun variantti, joka pärjää puolet pienempää sisarustaan 44 prosenttia paremmin Storage Bench v1.0 -testissä. Suorituskyvyllisesti eroa isompiin 256 ja 512 gigatavun malleihin on vain noin 11 prosenttia.

SSD-asema 270 dollarilla: Premium-tason tehoa
Patriot WildFire
120 GB
Perättäislukunopeus
555 MB/s
Perättäiskirjoitusnopeus
520 MB/s
Tehonkulutus (aktiivisena)
? W
Tehonkulutus (lepotilassa)
? W


Patriotin Wildfire ja Mushkinin Chronos Deluxe ovat kaikista nopeimpia 120 gigatavun asemia mitä olemme koskaan päässeet testaamaan. Molemmista löytyy tuorein versio SandForcen ohjaimista ja suorituskykyä on parannettu niin sanotulla toggle-mode-flashilla.

Mikäli hinta ei ole este, niin molemmat vaihtoehdot ovat fiksuja valintoja. Wildfire näyttäisi olevan kuitenkin tällä hetkellä hieman edullisempi.

SSD-asema 300 dollarilla
Intel SSD 320
160 GB
Perättäislukunopeus
270 MB/s
Perättäiskirjoitusnopeus
165 MB/s
Tehonkulutus (aktiivisena)
0,15 W
Tehonkulutus (lepotilassa)
0,1 W


Viime aikoina havaitut ongelmat ovat osoittaneet, etteivät SSD-muistit ole välttämättä sen toimintavarmempia kuin kovalevyt (vaikkei edellisissä olekaan liikkuvia osia). Uskomme Intelin tuotteiden olevan kaikkein luotettavimpia markkinoilla. Samaa mieltä näyttäisi olevan myös monet yritysmaailmassa työskentelevät johtajat, joita olemme päässeet haastattelemaan.

Tämän perusteella suosittelemme Intelin 160 GB:n SSD 320:tä. Se sopii kaikille niille, jotka ovat valmiita uhraamaan 6 Gbps -liitännällisyyden kehittyneemmän ohjainpiirin ja firmware-pohjaisten turvaratkaisuiden vuoksi. Asemasta löytyy esimerkiksi tehokkaat kondensaattorit, jotka säilyttävät välimuistissa olevan tiedon äkillisen sähkökatkonkin aikana.

kommenttia 2

miketso

Itse tulin hankkineeksi OCZ Agility 3:n tietokoneen järjestelmälevyksi ja petyin vähän SSD-asemien hehkutettuun nopeuteen. Se ei ollutkaan juuri entistä raid-0 järjestelmälevyä nopeampi. Ohjelmat kyllä käynnistyvät hetkessä, se on oikeastaan ainoa huomattava asia, mutta levyn pieni koko hintaan nähden ja sillä saavutettu hyöty jäikin oletettua pienemmäksi.

MrSefe

Sama juttu täällä. SSD-asemani on jopa hitaampi kuin raid0 levyni mutta hakuajat ovat toki aivan toista luokkaa. Varsinaisesta vaikutuksesta suorituskykyyn on paha sanoa mitään.

Kommentoi artikkelia