Valve syyttää Applea Walled Garden -toiminnasta

Panu Roivas
17. lokakuuta, 2011 12:31

Suositun Steam-pelipalvelun taustalla toimiva Valve syyttää Applen bisnesmallia Walled Garden -tyyppiseksi suljetuksi ekosysteemiksi.
Applen ekosysteemiä on pitkään pidetty hyvin suljettuna, joten Valven Gabe Newellin antama kommentti ei sinällään ole mitään uutta. Erikoiseksi kommentin tekee se, että Valven omaa Steam-palvelua on myös kuvailtu aidatuksi puutarhaksi, jossa Valve kiristää kehittäjiltä voittomarginaalit itselleen.
Newell kertoi WTIA TechNW -konferenssissa Valven olevan "huolestunut" Applen nykyisestä ekosysteemin lukitsemisesta. "Alustapuolella on pahaenteistä, että maailma on siirtymässä pois avoimista alustoista, ja sen tilalle saamme vuokraamoita, jotka käytännössä ajavat yhteistyökumppaneidensa marginaalit nollaan. He rakentavat kiiltävän ja kimaltavan houkuttimen ja jälkeenpäin kontrolloivat käyttäjien sisäänpääsyä tähän." Newell odottaa Applen julkaisevan jossain vaiheessa tuotteen, joka tulee hävittämään nykyisen olohuoneen pelikonsoliasetelman.
Newellin mukaan seuraavina vuosina on odotettavissa merkittäviä rakenteellisia muutoksia ja panostuksia, jotka uhkaavat vapaan Internetin rakennetta. "Pidän Applea hyvin suljettuna. Sanotaan, että sinulla on kirjabisnes ja marginaalisi on 5-7 prosenttia. Et voi selvitä Applen maailmassa, sillä he tahtovat 30 prosenttia, eivätkä välitä siitä, että pelaat 5-7 prosentilla."
Kun Newelliltä kysyttiin Valven oman Steam-palvelun "veroista", hänen mukaansa Steam saa komission jos pelejä myydään Steamin kautta, mutta kehittäjät voivat käyttää sen ilmaisia työkaluja ja palveluita ja myydä pelejään muualla "ilman että pyydämme mitään". Newellin mukaan jos Valve tekisi itse laitteistoalustan, se pitäisi sen avoimena kilpaileville jakelualustoille, koska avoimuus on tärkeää viihdeteollisuuden tulevaisuudelle.

Lue myös nämä
Tägit
Apple Steam Valve walled garden
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.