WWW täyttää tänään 20 vuotta

Manu Pitkänen
6. elokuuta, 2011 12:20

Tänään tulee täyteen tasan 20 vuotta siitä kun Sveitsin ja Ranskan rajalla sijaitsevassa CERNin tutkimuslaitoksessa työskennelleen Tim Berners-Leen kehittämä World Wide Web -järjestelmä tuli julkisesti saataville.
Elokuun kuudetta päivää pidetään WWW:n syntymäpäivänä sen vuoksi, että tuolloin Berners-Lee julkaisi alt.hypertext-uutisryhmässä lyhyen yhteenvedon kehittämästään WWW:stä ja lupasi jakaa kehittämäänsä koodia kaikille kiinnostuneille ilmaiseksi. Jo jouluna 1990 Berners-Lee oli kehittänyt kaiken vaadittavan WWW:n vaatiman tekniikan ja sitä oli käytetty CERNin sisäisessä tiedonvaihdossa.
Viimeisen 20 vuoden aikana web on levinnyt lähes kaikkialle. Siitä on muodostumassa/muodostunut sähkön ja veden kaltainen hyödyke, joka on kiinteä osa ihmisten arkea.
Webissä surffaa nykyään jo noin kaksi miljardia ihmistä eli 29 prosenttia kaikista maailman ihmisistä. Web-surffaajien määrän kasvu on ollut häkellyttävää, sillä vielä 2000-luvun alussa heitä oli vain 250 miljoonaa. Ihmiset selaavat nettiä tyypillisesti tietokoneelta, mutta älypuhelimien ja muiden mobiililaitteiden arvellaan syrjäyttävän ne lähivuosien aikana.
Vuosittain lähetetään 107 biljoonaa sähköpostia (89 prosenttia spämmiä) 2,9 miljardiin eri sähköpostiosoitteeseen ja katsellaan noin 700 miljardia kertaa YouTubesta löytyviä videoita. Nettiin mahtuu tätä nykyään yli 255 miljoonaa web-sivustoa.
Yllä olevan uutiskuvan kerrotaan olevan yksi maailman ensimmäisistä webissä julkaistuista kuvista.

Lue myös nämä
Tägit
Internet WWW
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.