Valtion hanke 100 megan laajakaistasta takertelee

Manu Pitkänen
13. lokakuuta, 2010 10:49

Vuonna 2008 Suomen hallitus linjasi iltakoulussa, että vuonna 2015 lähes jokaisen suomalaisen kotitalouden ulottuvilla on 100 megabitin laajakaista. Operaattorien haluttomuus hidastaa kuitenkin hankkeen etenemistä maakunnissa. Viestintäministeri Suvi Lindén haluaisi nyt lieventää ehtoja operaattoreiden aktivoimiseksi. Tarkoituksena on aktivoida myös osuuskuntamallisten projektien määrää.
Eilen tiistaina Suvi Lindén kertoi, että operaattorit ovat olleet haluttomia tekemään tarjouksia sadan megan laajakaistahankkeisiin. Lääkkeeksi haluttomuuteen Lindén järjestää tämän vuoden lopulla tai ensi vuoden alussa uuden tarjouskierroksen, mutta operaattoreiden kannalta keveämmin ehdoin. Operaattoreiden suunnalta aktiivisimpana on ollut Finnet, joka on tehnyt 30 tarjousta. Yhteensä operaattorit ovat tehneet 46 tarjousta. Elisa on tehnyt viisi tarjousta ja TeliaSonera kolme, mutta yhtiöt ovat olleet aktiivisempia vetämään valokuitua taloudellisesti kannattavilla alueilla. DNA ei ole tehnyt ainuttakaan tarjousta.
Liikenne- ja viestintäministeriön viestintäverkkoyksikön neuvottelevan virkamiehen Juha Parantaisen mukaan operaattorit ovat vastanneet noin puoleen tarjouspyynnöistä. Valokuituhankkeita on nyt käynnissä seitsemän ja yhteensä niitä on vireillä 50–60. Kolmeen maakuntaan ei ole tullut ainuttakaan tarjousta valokuituhankkeen aloittamiseksi.
LVM:n osastopäällikkö Juha-Pekka Ristolan mukaan kunnat ovat sitoutuneet hankkeeseen erityisen vahvasti. Kaikista 340 kunnasta on 265 sitoutunut hoitamaan oman osuutensa kuluista.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.