AfterDawn logo

Uhkaako Apple Inteliä? Kolmeen Maciin tulossa ARM-suoritin tänä vuonna

Manu Pitkänen Manu Pitkänen

Apple aikoo julkaista jo tänä vuonna uusia Mac-tietokoneita, joista löytyy Applen itse suunnittelema apuprosessori. ARM-pohjaisen suorittimen ajatuksena on korvata Intelin Core-suorittimet tietyissä laskentatehtävissä, mutta tietokoneet toimivat kuitenkin edelleen pääasiassa Intelin prosessorin voimalla.

Asiasta uutisoi Bloomberg News, jonka jutussa käsiteltiin pääasiassa Applen oman piirisuunnittelun historiaa. Bloombergin lähteiden mukaan Applen suunnittelupöydällä on parhaillaan kolme Maciä, joissa käytettäisiin ARM-pohjaista apusuoritinta. Tämän vuoden malleissa apuprosessori vastuulle voisi kuulua vähävirtaiset tehtävät, esimerkiksi lepotilassa ollessaan uudet Macit voisivat käyttää uutta ARM-suoritinta.

Apple lisäsi jo vuonna 2016 MacBook Prohon T1-nimisen piirin, jota Apple käytti kosketusnäytön ja sormenjälkilukijan ohjaamiseen. Viime vuonna julkaistussa iMac Prossa on siirrytty päivitettyyn T2-piiriin, jonka vastuulle kuuluu järjestelmänohjaus, kuvasignalointi sekä ääni- ja SSD-ohjaus.


Applen on spekuloitu jo vuosien ajan siirtyvän aikanaan Maceissä omiin suorittimiin ja hylkäävän nyt käytössä olevat Intelin prosessorit. Spekulaatiot ovat voimistuneet kun Apple on lisännyt vuosien varrella oman piirisuunnittelun laajuutta.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT