AfterDawn logo

Urut auki 5 nanometrille – TSMC aloitti uuden tuotantolaitoksen rakentamisen

Manu Pitkänen Manu Pitkänen

Maailman suurimpiin puolijohdevalmistajiin kuuluva TSMC on ilmoittanut aloittaneensa uuden tehtaan rakentamisen. Tuotantolaitoksen pitäisi olla käyttökunnossa jo vuonna 2020 ja siellä tullaan valmistamaan suoritinpiirejä 5 nanometrin prosessilla.

Tällä hetkellä esimerkiksi uusimmissa huippuälypuhelimissa käytetään 10 nanometrin prosessilla valmistettuja suoritinpiirejä ja tarkoituksena on siirtyä pienemmät transistorit mahdollistavaan 7 nanometrin prosessiin jo ensi vuoden aikana. Viiden nanometrin prosessi voidaan siis ottaa nopeasti käyttöön 7 nanometriin siirtymisen jälkeen. Tämä johtunee siitä, että TSMC ei aio uudistaa piirien niin sanottuja "back-end"-osia verrattuna 7 nanometrin prosessiin.

TSMC käyttää ensimmäistä kertaa viiden nanometrin prosessissa niin sanottuja EUV-lasereita. Kokonaisvaltaisempi prosessipäivitys on tulossa vasta vuonna 2022, jolloin TSMC:n roadmapin mukaan on 3 nanometrin tuotantoprosessin vuoro.

Uuden tuotantolaitoksen rakentaminen ja tuotannon ylösajo ei ole halpaa lystiä. TSMC investoi 7 nanometrin tuotantolaitokseen yhteensä 17 miljardia dollaria. Koko prosessiin menee raahaa 24 miljardia dollaria.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT