AfterDawn logo

Näin otat kuvakaappaukset Windows 10 -tietokoneella tai tabletilla

AfterDawn AfterDawn

Kuvakaappaukset onnistuvat tietysti PC-tietokoneilla, kuten jo niin kauan aiemminkin, mutta Windows 10 -ekosysteemi tarjoaa useanlaisia laitteita ja tapoja, joilla kuvakaappaukset saadaan otettua. Niinpä onkin hyvä käydä läpi kuinka kuvakaappauksia voidaan ottaa Windows 10 -laitteissa.

Lue myös listamme tärkeimmistä Windows 10 -näppäinoikoteistä, jotka käyttäjän kannattaa tietää.

Totusti Windows-tietokoneista löytyy Print Screen (PrtScn, PrtSc, PrintScr, etc) -nappi, jota painamalla kuvakaappaus tallennetaan leikepöydälle. Tämän lisäksi kuitenkin se toimii myös mm. kuvakaappauksen suoraan tallentamiseen ja onnistuupa kuvakaappaukset ilman sitäkin. Käydäänpä läpi muutamat eri tavat:

Vaihtoehdot ruutukaappauksen ottamiseksi ovat:

1) Painamalla Print Screen -näppäintä (joissain tietokoneissa voi joutua painamaan myös funktionäppäintä [fn]) kuvakaappaus tallentuu leikepöydällesi. Tämän jälkeen kuvan voi liittää esimerkiksi Paint-sovellukseen. Tämän jälkeen kuvakaappausta voi muokata, tallentaa sellaisenaan tai olla tallentamatta.


2) Painamalla Windows-näppäintä ja Print Screen -näppäintä yhtäaikaisesti Windows-tallentaa kuvakaappauksen suoraan Kuvat-kansion (Pictures) sisällä olevaan Näyttökuvat-kansioon (Screenshots)

3) Kuvakaappaus yhdestä ikkunasta onnistuu valitsemalla ensin ikkunan painamalla sen otsikkokenttää ja tämän jälkeen painamalla Alt- ja Print Screen-näppäimiä yhtäaikaa. Tietokone tallentaa kaappauksen leikepöydälle, josta se voidaan liittää esimerkiksi Paint-sovellukseen.

4) Mikäli käytössäsi on Windows-tabletti, jossa ei ole näppäimistöä tai haluat ottaa kuvakaappauksen käyttämättä näppäimistöä, niin paina Windows-näppäintä sekä äänenvoimakkuuden pienennyksen näppäintä yhtäaikaisesti. Laite tallentaa tavanomaisen PC:n tavoin kuvakaappauksen Kuvat-kansion sisällä olevaan Näyttökuvat-kansioon.

5) Monimuotoisempiin kuvakaappauksiin koneestasi löytyy sovellus Leikkaustyökalu (Snipping tool), jonka löydät painamalla Windows-näppäintä ja kirjoittamalla sen nimen. Se mahdollistaa erimuotoisten kappausten tekemisen, ajastetut kappaukset sekä monipuolisia asetuksia ja muokkaustyökaluja.

6) Pelissä ollessa kuvakaappaukset voi ottaa myös Windows 10:n mukana tulevan Xbox-sovelluksen avulla. Sen Game Bar -ominaisuus aukeaa oletuksena Win+G-näppäinyhdistelmällä. Siitä kuvakaappaus onnistuu kameran ikonia painamalla (tai suoraan Windown-näppäin + Alt-näppäin + PrtSc -näppäin). Nämä kuvakaappaukset sisältävät vain peli- tai muun ikkunan ja tallennetaan oletuksena käyttäjän omaan Videot-kansion (Videos) Näyttökuvat-kansioon (Captures).

Windows-laitteisiin on myös mahdollista asentaa kolmannen osapuolen sovelluksia, jotka tarjoavat vielä monipuolisempia toimintoja, mikäli nämä perustoiminnot eivät riitä.

AfterDawnin Nopeat

"AfterDawnin Nopeat" ovat nopeita löytöjä Internetin syövereistä, jotka ovat meidän mielestämme jollain tavalla kiinnostavia, hauskoja tai ajankohtaisia. Ne eivät kuitenkaan ole (välttämättä) merkittäviä aiheeltaan tai eivät sovi tyypilliseen uutistuotantoomme aiheensa puolesta, joten emme kirjoittaneet aiheesta pidempää uutista, vaan julkaisemme löydöksemme nopeana video-, kuva- tai linkkivirtana. Tämä osio on kokeellinen ja toivommekin näistä "nopeista" nostoista palautetta teiltä, käyttäjämme.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT