AfterDawn logo

Jättimäinen yrityskauppa tekeillä: Qualcomm ostamassa NXP:n

Manu Pitkänen Manu Pitkänen

Puolijohdeteollisuuden sisällä on nähty parin viime vuoden aikana paljon isoja yritysjärjestelyitä, mutta yksi uusi voi olla vielä tulossa. Markkinoilla spekuloidaan parhaillaan Qualcommin ostavan hollantilaisen NXP Semiconductorin.

Qualcomm tunnetaan parhaiten älypuhelimissa käytettävistä järjestelmäpiirituotteista, mutta NXP Semiconductor on suuremmalle yleisölle todennäköisesti paljon tuntemattomampi yhtiö. NXP Semiconductor kuuluu älypuhelimissa ja maksukorteissa käytettyjen NFC-sirujen keskeisiin kehittäjiin, mutta yhtiön tuotevalikoimista löytyy paljon erilaisia älylaitteisiin ja autoihin suunnattuja mikropiirejä.

NXP Semiconductorin kauppahinnan arvioidaan kohoavan 30 miljardiin dollariin. Yritysosto olisi iso pala Qualcommillekin, sillä sen markkina-arvo noin 90 miljardia dollaria. NXP Semiconductorin avulla Qualcomm pystyisi kuitenkin laajentamaan liiketoimintaansa uusiin tuotteisiin, jolloin älypuhelinpiirien kysyntävaihtelut eivät horjuttaisi yhtiötä niin paljoa kuin nyt.


Qualcomm on menettänyt tilauksia esimerkiksi Samsungilta, joka on alkanut käyttää huippumalleissaan omia Exynos-piirejä. Apple käyttää iPhone 7 -puhelimissa Qualcommin modeemien rinnalla Intelin kehittämää modeemia.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT