AfterDawn logo

Apple hylkää jopa 40 prosenttia iPadeistä

Manu Pitkänen Manu Pitkänen

Apple on tarjonnut vuosien saatossa varsin hyvää ohjelmistotukea vanhoillekin laitteille: uusimman iOS-käyttöjärjestelmän on saanut ladattua iPhoneen tai iPadiin, vaikka ne olisivat jo useamman vuoden vanhoja malleja. iOS 10:n kohdalla tämä kuitenkin muuttuu ja yli 40 prosenttia käytössä olevista iPadeistä jää ilman uusinta käyttöjärjestelmää.

iOS 10:n ulkopuolelle jää alkuperäisen iPadin lisäksi myös iPad 2, iPad 3 ja ensimmäisen sukupolven iPad mini. Markkinatutkimusyhtiö Localyticsin mukaan pelkästään iPad 2:n osuus käytössä olevista iPadeistä on 17 prosenttia ja iPad minin 15 prosenttia. Kun tähän päälle lasketaan kolmannen sukupolven iPad, niin helmikuun lopulta peräisin olevan datan perusteella jopa 41 prosenttia iPadeistä jäisi ilman iOS 10:tä.

iPadien myynti on ollut tunnetusti jo parin vuoden ajan mollivoittoisessa suunnassa, joten Applen tavoitteena saattaa olla innostaa kuluttajia päivittämään uudempaan iPadiin rajaamalla vanhat mallit iOS 10:n ulkopuolelle. Sovelluskehittäjien kannalta tämä on seuraamisen arvoinen asia: Mitä jos iPadin omistajat eivät päivitäkään uudempaan? Mikäli he päivittävät, mitä uusia ominaisuuksia omaan sovellukseen kannattaisi sitten lisätä?


Applen näkökulmasta katsottuna iPadien ongelmana on ollut se, että niiden päivityssykli muistuttaa enemmän perinteistä tietokonetta kuin parin vuoden vaihdettavaa älypuhelinta. iPadin kappalemääräisen myynnin kasvattaminen on siis vaikeampaa, kun sitä ei tue laitetta päivittävät kuluttajat.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT